20.2 C
Chișinău

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, obligat să achite câte 10 mii de lei, prejudicii morale, în folosul a doi membri ai comunității LGBT | VIDEO

Judecătoria Chișinău l-a obligat pe Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, să achite câte 10 mii de lei, prejudicii morale, în folosul a doi membri ai comunității LGBT pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale. Despre aceasta a anunțat Centrul de Informaţii pentru protecția Drepturilor Comunității LGBT, Gendergoc-M, pe pagina sa oficială de pe rețelele de socializare.

Declarațiile pentru care a fost sancționat Episcopul datează din anul 2022, când, la data de 12 iunie, acesta a publicat, pe YouTube un mesaj video, prin care s-a adresat creștinilor. În mesaj, care de altfel, a fost șters, Epiiscopul Marchel a spus că „sodomiții vor să organizeze o paradă a rușinii” la Bălți și le-a cerut locuitorilor orașului să vină la Catedrală „să țină piept acestei invazii fără de rușinea, care se vrea defilată prin centrul orașului”. El a numit membrii comunității LGBT „sodomiți”, „rătăciți” și „păcătoși”.

La data de 3 noiembrie a aceluiași an, a avut loc ședința Consiliului pentru asigurarea egalității, la care Centrul Genderdoc-M a depus o plângere împotriva lui Marchel. Ulterior, doi dintre membrii comunității LGBT l-au acționat pe Episcop în judecată pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale. Ca urmare a deciziei instanței, Episcopul de Bălți și Fălești va fi nevoit să achite prejudicii morale în sumă totală de 20 de mii de lei. Totuși, Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 30 zile din momentul pronunțării dispozitivului.

Am încercat să obținem o reacție de la episcopul Marchel în legătură cu decizia instanței, însă acesta a refuzat să ofere vreun comentariu. Precizăm că nu este primul litigiu dintre Episcop și reprezentanții comunității LGBT. În procesul, care a durat din anul 2012 până în 2015, instanța de fond a dispus ca acesta să achite în folosul organizației „GenderDoc-M” 20 de mii de lei cu titlu de despăgubire pentru prejudiciul moral cauzat și incitare la ură și discriminare împotriva comunității LGBT. Ulterior însă Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia instanței de fond și a Curții de Apel.

Membrii consiliului Curții Supreme de Justiție au ajuns atunci la concluzia că episcopul Marchel avea dreptul să-și exprime public opinia în raport cu o anumită comunitate. Instanța a mai conchis că dreptul episcopului de a se exprima este garantat, inclusiv, în lumina prevederilor Convenției Europene, care prevede că fiecare are dreptul de a-și exprima părerea. Episcopul a numit atunci decizia Curții Supreme de Justiție, citez, „o gură de aer proaspăt în această societate poluată de păcatul Sodomei”, citat încheiat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE