20.2 C
Chișinău

Se tem că vor rămâne fără acoperiș deasupra capului din cauza alunecărilor de teren din zonă. Locuitorii unui complex de blocuri din Capitală se plâng că problema rămâne nerezolvată | VIDEO

Locuitorii unui complex de blocuri locative de pe strada Tudor Strișca din Capitală se tem că vor rămâne fără acoperiș deasupra capului din cauza alunecărilor de teren din zonă. O porțiune bună de pământ deja s-a surpat. Potrivit lor, problema persistă de aproape doi ani, când s-a format un crater mic, iar cu timpul a devenit mai mare, așa cum potrivit lor, compania de construcții nu a conectat rețelele de canalizare cu nicio magistrală, astfel că apele reziduale se revarsă în apropiere de parcul Valea Trandafirilor. Oamenii spun că de câteva luni au expediat o petiție la primărie, însă problema așa și a rămas nerezolvată.

„Eu cred că trebuiau să fie întreprinse măsuri încă doi ani în urmă, când situația a devenit mai gravă și ..,
– Adică problema e de doi ani?
– Desigur, eu trăiesc aici de patru ani și de doi ani am văzut că la început groapa era foarte mică, dar cu timpul alunecările, plus la toate că și reziduurile se revarsă acolo. Eu cred că autoritățile ar trebui ceva să întreprindă”.

„Administrația blocului s-a adresat, dar deja de jumătate de an tot scriu petiții. Da, primăria a fost și a văzut, dar …
– Au fost și au verificat?
– Eu așa am înțeles că ei vin și se uită, dar ce rezultat avem? Pentru că la fiecare ploaie, acolo mai mare și mai mare se formează groapa. Eu cred că e timpul de luat măsuri și compania de construcții să facă până la sfârșit ceea ce nu a reușit.
– Asta e vina constructorilor?
– Primăria spune că e vina companiei, dar a cărui noi nu știm, al acestui bloc sau a vecinilor”.

Locatarii spun că de când această problemă nu mai au liniște.

„Desigur că ne este frică și copii mei nu demult au procurat apartamentul, pentru că li s-a născut fetița.
– Sunt dezamăgiți? Trăiesc cu frica puțin, pentru că atunci când sunt aceste ploi, atunci se formează un întreg crater foarte adânc și trebuie de întreprins niște măsuri neapărat, dar când va fi noi nu cunoaștem, spun că se învârt în jurul unor acte”.

„S-o turnat mult beton și dumnealor ne-au spus că n-o să fie risc în viitor ca să fie careva schimbări sau alunecări de teren, dar la momentul dat… alunecările recent au fost, s-au întâmplat, nu știu, poate din cauza ploilor acestea torențiale. Întrebarea aceasta deja nu la primul locatar a apărut, pentru că eu cred că mulți au început deja să se gândească și noi chiar am ridicat întrebarea asta ca să ridicăm și la nivel de primărie”.

Echipa noastră de filmare a mers la Pretura sectorului Centru pentru a afla de când e problema și ce soluții există. Responsabilii de acolo nu au vrut să fie filmați, iar în afara camerei de luat vederi ne-au spus că atunci când blocurile au fost construite, rețeaua de canalizare nu a fost dusă până la magistrala propriuzisă, iar din această cauza s-au format și alunecările de teren, din cauza apelor reziduale care se revarsă în parc.

Atunci când asociația de locatari a prezentat proiectul de construcție, Pretura a depistat că unele documente lipseau de acolo, iar autorizație pentru construcția blocului așa și nu s-a aflat cine a dat.

Am telefonat la serviciul de presă al Primăriei pentru a afla cine a oferit autorizația pentru construcție și de asemenea la ce etapă este în prezent problema dată, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon. De asemenea, am apelat la compania de construcții pentru a alfa de la administrator de ce nu au fost duse până la sfârșit lucrările rețelelor de canalizare și a afla mai multe detalii despre construcția complexului, dar cei de la recepție ne-au spus că vor reveni mai târziu, așa cum niciun șef nu se află în oficiu. Până în momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

Amintim că încă în luna martie curent, primăria a convocat Comisia pentru Situații Excepționale la care a fost pusă în discuție problema locatarilor de pe Tudor Strișca. Deși, nici atunci nu s-a putut stabili cine se face vinovat, iar edilul capitalei, Ion Ceban a atras atenția că actele pentru construcții nu au fost eliberate în timpul mandatului său și lea cerut subalternilor săi nu doar să informeze, dar și să telefoneze zilnic instituțiile abilitate, pentru a lua măsurile care se impun.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE