18.9 C
Chișinău

Întrunire la Președinție, departe de ochii presei: Negocierile de aderare a Moldovei la UE, lansate la 25 iunie | VIDEO

Departe de ochii presei, la Președinție s-a întrunit Comisia Națională pentru Integrare Europeană, prezidată de Maia Sandu. Membrii acesteia au discutat despre poziția generala de negociere a Republicii Moldova în cadrul primei Conferințe interguvernamentale Moldova – UE, care va avea loc în data de 25 iunie la Luxemburg, se anunță într-un comunicat al aparatului prezidențial.

Poziția de negocieri a fost aprobată tot vineri de Guvern.

De asemenea, șefa statului a semnat Decretul prin care sunt inițiate negocierile de aderare, iar Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, a fost desemnată în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, țara noastră a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene, de aceea este pregătită pentru debutul negocierilor, amintind că la referendumul din toamnă, moldovenii vor decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării.

Plebiscitul va avea loc în data de 20 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale, lucru criticat de către opoziția parlamentară, politicieni și analiști.

Potrivit Cristinei Gherasimov, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe în 25 iunie.

Menționăm că, în anul 2021, când guvernarea PAS a preluat puterea, cifra moldovenilor care susțineau adrearea țării la UE era de aproape 70 de procente. De atunci, numărul lor s-a redus cu aproape 20 la sută. În 2022, cifra era de 56%, iar acum e de 54 la sută, potrivit ultimelor sondaje de opinie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE