18.9 C
Chișinău

Tinerii spun că nu vor să aducă pe lume mulți copii din cauza condițiilor dificile de trai în Moldova, iar fiecare al șaselea moldovean rămas în țară intenționează să plece peste hotare | VIDEO

An de an, Moldova pierde toți mai mulți locuitori, arată datele Biroului Național de Statistică. Potrivit BNS, la începutul acestui an, numărul populației cu reședință obișnuită era de sub 2,5 milioane de cetățeni, în scădere cu cca 69 mii persoane față de începutul anului precedent. Tot statistica oficială arată că, în ultimii 4 ani, numărul deceselor în Moldova îl depășește cu mult pe cel al nașterilor. Anul trecut, au murit cu 9 mii de oameni mai mulți decât sau născut în țara noastră. Tinerii spun că nu vor să aducă pe lume mulți copii din cauza condițiilor dificile de trai în Moldova.

Este și cazul Anei. Femeia de 33 de ani își crește practic singură copilul, soțul său fiind mai tot timpul plecat peste hotare.

ANA GHERȘAFCA, locuitoare a satului Fundul Galbenei: „Se cheltuie mult. Dacă să mai meargă vorba și de hăinuțe și să îi mai scoți să îi mai distrezi se cheltuie mult. Noi ne străduim așa să fie bine ca să nu le lipsească să aibă necesarul, dar este greu. Când copilul îți spune mămică dar eu vreu o bomboană sau o ciocolată sau o înghețată nu poți să îi spui nu. Chiar dacă să îi spun că acum mămica nu are te doare sufletul, te strădui să faci să fie. Ne străduim necesarul să îl avem”.

Viața Anei a devenit și mai grea de când i-a murit sora, iar cei trei nepoți au ajuns în grija ei. Sunt nevoiți să stea toți într-o singură cameră, pentru că alta nu au. Acolo pregătesc mâncarea și tot acolo fac baie. Tânăra își dorește multe pentru copiii ei, dar deocamdată gândurile i se opresc la un dulap, de care are nevoie pentru a pune lucrurile copiilor.

ANA GHERȘAFCA, locuitoare a satului Fundul Galbenei: „Aici facem focul, iarna ne este mai greu că suntem toți aici împreună nu avem loc, bucătărie deoparte, baie nu avem, ne spălăm în taz. Avem o mașină automată și asta e. Noi avem nevoie de un dulap pentru haine.
– Dar unde țineți hainele?
– Mai avem o tumbă, dar trebuie să o aducem că am scos-o, era nevoită să o scoatem. Mai este un dulap, dar e vechi”.

Tot din cauza sărăciei și din dorința de a începe o viață nouă, majoritatea sătenilor și-au lăsat casele și au plecat din localitatea Drăgușeni, raionul Strășeni.

Câțiva săteni pe care i-am întălnit ne-au spus că majoritatea oamenilor au plecat în străinătate pentru a duce un trai decent.

„Îs cam peste o casă, am rămas doar noi în vârstă. Tineretul nu este, a plecat.
– Dar de ce tinerii pleacă peste hoare, sau nu au destule brațe de muncă?
– Nu au unde lucra. De agricultura nu te faci gospodar”.

De când alegem noi împărații aceștia ai noștri. Nu fac nimic pentru tineret, chiar și pentru noi bătrânii. Degrabă mătincă o să ne ducem și noi.
– Ați putea compara bicicleta dumnevoastră cu o mașină a unui ministru?
– Eiiii, ce vorbim. Mașina ministrului este mașina noastră, să socotim așa”.

„De exemplu, cu soțul vara ne mai ducem peste hotare, dar a fost și mulți ani la rând singur. Este greu, și acolo este cheltuială și aici, nu poți să lași casa, dar nu este viața cum trebuie. De asta cred că mulți hotărăsc să își ia toată familia și să plece”.

Potrivit sondajelor, fiecare al șaselea moldovean rămas în țară intenționează să plece la muncă peste hotare în lunile următoare. Anual, Moldova pierde peste 35.000 de cetățeni.

Potrivit economistului, Veaceslav Ioniță, R. Moldova plătește cel mai mic salariu minim pe economie din Europa. În prezent, acesta este de 205 euro, în timp ce în Bulgaria este de 399 de euro, în România de 606 euro, iar Germania de 1 987 de euro.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE