20.2 C
Chișinău

„Se bate pasul pe loc din cauza incompetenței și a corupției”. Trei kilometri de drum, reparați pe bani europeni în trei ani, pe traseul ce leagă trei sate din Soroca. Ce spune conducerea raionului | VIDEO

Trei kilometri de drum, reparați în trei ani – câte un kilometru în 365 de zile. Este realitatea în care s-au pomenit oamenii care circulă pe traseul ce leagă trei sate din raionul Soroca – Vasilcău, Ruslanovca și Inundeni. Reabilitarea arterei se face în cadrul unui proiect de finanțare cu bani europeni și trebuia să fie gata încă anul trecut, dar din mai multe motive, lucrările s-au întins pe încă doi ani. Așa că, la această oră, drumul are mai multe neconformități decât realizări. Localnicii sunt convinși că se bate pasul pe loc din cauza incompetenței și a corupției.

„Ce fel se sat european acuma se spune, da? Se vorbește că ne ducem la sat european și Maia Sandu ne convinge, da, că noi vrem sat european, ce fel de sat european cu atâtea furturi? Aceștia sunt foarte mulți bani care s-au furat, s-au furat nu doar din sat, dar s-au furat din buzunarul oamenilor, da? Proiectul de la România, care a fost, a fost câștigat de pe spatele poporului din satul Văsilcău și satul Ruslanovca”.

„Atâta timp și conducerea nu a văzut că drumul practic se falsifică, fiindcă și un om simplu nu merg cum trebuie, o firmă, dacă-i serioasă își respectă obligațiunile și face lucrul de la început până la urmă, dar aici așa, aduceau un fel de pietriș, pe urmă aduceau lut, de la început se vedea că ne prostește. Uitați-vă, prin sate ce se face, ce avem noi în țara asta, este un dezastru complet”.

Drumul rău și rergiversarea îndepliniri lucrărilor de reparație a acestuia bate la buzunarul șoferilor, nevoți să-și repare des mașinile.

„Foarte, foarte des, eu deja am distrus mașina pe aceste drumuri, în fiecare an trebuie să faci reparație la mașină, asta nu costă o mie de lei”.

„Se strică totul la mașină, în toată ziua mergi de trei-patru ori pe zi și strici mașina, văd că nu se rezolvă nimic.
-Dar calitatea?
– La drumul acesta care s-a făcut? Măcar de l-ar face cum au pornit, calitatea este foarte rea”.

Am mers la primarul comunei Vasilcău ca să-l întrebăm de ce lucrările bat pasul pe loc. Edilul ne-a spus că răspunsul trebuie să-l dea Consiliul raional Soroca, în gestiunea căruia se află drumul.

FIODOR GOLUB, primarul comunei Vasilcău: „Revolta este demult și oamenii au dreptate pentru revolta pe care o fac. Avem o problemă cu acest drum din 2014 de când a fost extras asfaltul cel vechi cu scopul dea se așterne un asfalt nou, iar din 2014 încoace este drumul care este acum. Drumul este în gestiunea Consiliului Raional, ceea ce nu ne permite nouă absolut să intervenim nici financiar, nici juridic pe această porțiune de drum”.

Președintele Consiliului Raional Soroca afirmă însă că de situația creată s-ar face vinovată compania desemnată să execute lucrările de reparație și care trebuia să finalizeze proiectul încă anul trecut. Pentru că nu a respectat data fixată, contractul a fost reziliat și semnat altul, cu o firmă nouă. Schimbat a fost însă și termenul la care urmează să fie încheiată reparația.

Acest lucru ar trebui să se facă până la finele anului viitor, conform spuselor președintelui de raion. Din 2022 și până în 2024, adică în doi ani, a fost reabilitat un singur kilometru de drum pe care s-au cheltuit 10 milioane de lei.

VEACESLAV RUSNAC, președintele Consiliului Raional Soroca: „La km acesta care a fost renovat, deci s-a cheltuit în jur de 10 milioane de lei.
– Nu mai mult de zece?
-Da.
– De ce vă întreb? Pentru că, proiectul a fost de 1 milion de euro. Deci, vreo 20 de milioane de lei.
-Da, plus a fost contribuția noastră inițială de trei milioane – 2 mil 700. După care, taman ne-am pomenit în perioada asta în care s-au ridicat prețurile la materiale de construcție, am găsit bani din buget de la noi, în jur de 12 milioane, din consiliu, deci bani noi am avut”.

În cele din urmă, fondurile europene se văd pe un singur kilometru de drum, dar și acela făcut necalitativ. Într-un raport de luna trecută al Consiliului raional Soroca se spune că obiectivul este executat în marime de 23 la sută din volumul lucrărilor, iar aproape jumătate din alte sarcini au fost realizate în proporție de zero procente.

Firma de construcție spune spune că pe traseu s-a muncit cum se cuvine. În ce privește termenii, managerul afirmă că nu au fost respectați pentru că banii ar fi fost alocați greu și nu la timp.

ALEXANDRU DIGOLEAN, manager: „Pentru prima oară au spus că nu surse financiare, pe urmă au spus că nu poate să achite lucrările care sunt efectuate. Dar compania de ce nu a realizat lucrările până la finele anului 2023, din cauza că nu erau surse financiare?
– Achitările au fost făcute foarte greu la procesele verbale care au fost prezentate”.

În total, pentru drumul pe care autoritățile de la Soroca se chinuie să-l termine au fost alocați 1 milion de euro, din fonduri europene și aproximativ 10 milioane de lei din partea Consiliului Raional Soroca.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE