17.2 C
Chișinău

Scrisoarea deschisă a fermierilor către Guvern: Aceștia spun că sistemul agricol poate ajunge la colaps și cer majorarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii | VIDEO

Din lipsă de bani, fără asistența financiară suplimentară și majorarea Fondului de subvenționare, sistemul agricol poate să ajungă la colaps. Asta se spune în scrisoarea deschisă a Asociației „Forța Fermierilor” către Guvern, care cere majorarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

Potrivit organizaţiei, majoritatea subvențiilor solicitate de agricultori au fost deja plătite, iar suma rămasă nu este suficientă pentru a acoperi toate cererile lor.

„În 2024, autoritățile au alocat 1,6 miliarde de lei pentru fondul de subvenționare, iar, potrivit datelor publicate de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură în 3 iunie, peste 68% din suma alocată a fost deja debursată, dar diferența rămasă de 470 milioane lei nu acoperă suma totală pentru cererile depuse la subvenționarea postinvestițională”, a declarat asociaţia.

Pentru detalii despre situația creată, am apelat la directorul executiv al organizaţiei, Alexandru Badarău.

ALEXANDRU BADARĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Din cauza subvenționarii postinvestiționale, în acest an rămân foarte puțini bani pentru plăți în alte direcţii. Mai ales cele legate de accize, credite, care sunt foarte semnificative, în plus există o diferență pe aceste cereri totale postinvestiţionale, de 230 de milioane de lei, care lipsește în buget”.

Asociația mai solicită autorităților să prioritizeze plata subvențiilor către fermierii micro, mici și mijlocii, aflaţi în pragul falimentului.

ALEXANDRU BADARĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Vrem să atragem atenția la producătorii mici și mijlocii, pentru că situația lor este cea mai dificilă. În prezent, au datorii la bănci, furnizori de îngrășăminte și alte achiziții. Prin urmare, este important ca ei să aibă bani pentru a putea supraviețui în acest an”.

Am solicitat de la Ministerul Agriculturii un comentariu la adresarea Asociației „Forţa Fermierilor”, dar nu am primit răspuns la apeluri și mesaje. Pentru „Europa Liberă Moldova” reprezentanții instituţiei au declarat că în prezent, în Fondul de subvenționare a agriculturii mai sunt 430 de milioane de lei, iar plata subvențiilor se desfășoară în mod normal.

Anterior, Ministerul Agriculturii a confirmat că a cerut celui de Finanțe suplinirea Fondului la următoarea rectificare a bugetului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE