15.2 C
Chișinău

O nouă lovitură pentru PAS: Amendamentul lui Radu Marian pe majorarea termenului chiriei spațiilor comerciale de la Aeroport, declarat neconstituțional de Înalta Curte | VIDEO

O nouă lovitură pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și legile ilegale adoptate de exponenții acestuia. Spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău nu vor putea fi date în chirie pentru o perioadă de cinci ani, așa cum și-a dorit autorul proiectului deputatul PAS Radu Marian. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional amendamentul său cu privire la majorarea termenului de arendă a localurilor, votat de deputații PAS în luna mai.

Decizia a fost pronunțată în urma unei sesizări depuse de un grup de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Aceștia au invocat faptul că, modificările au fost operate cu încălcarea procedurii legislative și urmăresc alte scopuri decât cele declarate.

LIUBA ȘOVA, judecător CC: „Se admite sesizarea privind controlul de constituționalitate al Articolului 13 alineatele 4 cu indicele 1 şi 4 cu indicele 2 și pct. 26 cu indicele 1 din Anexa la Legea nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Se declară neconstituționale articolele 13, aliniatele 4 cu indicele 1 și 4 cu indicele 2. Și punctul 26 cu indicele 1 la anexa la legea cu numărul 121 din 4 mai 2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice”.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial, a menționat Șova.

Până la ora difuzării știrii, autorul amendamentului, preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian nu a venit cu un comentariu la decizia Curții. În aceste condiții, există riscul ca și cea de-a treia licitație să fie anulată la Aeroport.

Întrun mesaj expediat pentru Canal 5, purtător de cuvânt al Aeroportului Chişinău Natalia Cojocaru ne-a spus că, membrii Comisiei de licitație urmează să se întrunească și să ia o decizie referitor la acest aspect. Luni vom ieși cu un comunicat oficial, ne-a precizat Cojocaru.

După două tendere eșuate, Parlamentul a votat legea prin care Aeroportul Chișinău a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, principalul scop al amendamentului fiind extinderea termenului de arendă al spațiilor comerciale de la 3 la 5 ani, a recunoscut atunci deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit lui, prin această modificare, autoritățile doresc să atragă mai mulți candidați interesați de localurile din Aerogară.

Mai mulți politicieni din opoziția parlamentară și cea extraparlamentară au criticat modul și condițiile de participare la tender, invocând că în spatele unor scheme și interese de la Aeroogară ar sta ministrul Infrastructurii Andrei Spînu, acuzații respinse de către acesta.

Licitațiile de la Aeroport au intrat în vizorul procurorilor anticorupție, care însă, după o perioadă au declarat că nu există temei pentru pornirea unui dosar penal, dar care susțin că rămân a fi cu ochii pe ceea ce se întâmplă acolo.

Amintim că, aceasta nu este prima lege modificată de către PAS și declarată ilegală. Anterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la Codul Electiral operate de către deputații Partidului Acțiune și Solidaritate care interziceau reprezentanților partidelor scoase în afara legii să candideze la alegeri. De asemenea, Înalta Curte a declarat ilegale amendamentele propuse de acelși Radu Marian la Codul Fiscal prin care Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget.

Astfel, Curtea Constituțională a admis sesizările depuse de către Adunarea Populară a Găgăuziei și de către un grup de deputați socialiști și comuniștri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE