6.6 C
Chișinău

Livezile de cireș și de măr, grav afectate după intemperia de săptămâna trecută. Agricultorii spun că nu mai pot vinde fructele, cu atât mai mult nu le pot exporta | VIDEO

După intemperia de săptămâna trecută, au avut de suferit livezile de cireș din mai multe raioane, fiind afectate în proporție de 80 la sută, dar și livezile de măr – în proporție de 90 de procente, iar agricultorii nu mai pot vinde fructele, cu atât mai mult nu le pot exporta. Sunt constatările șefilor direcțiilor agricole raionale, la o ședință online cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

De exemplu, o livadă de mere de-al lui Vasile Nenița din satul Hristaci, raionul Soroca a fost afectată în proporție de 100%, iar cea de-a doua livadă aproximativ 60 de%. Acum bărbatul, care este agricultor de mai bine de 15 ani, spune că singura soluție e să de-a fructele la suc.

VASILE NENIȚA, agricultor: „Luăm un măr de pe pom, uitați-vă, mărul acesta dacă numărăm, cel puțin are 15-20 pălituri, acest măr nu este valabil, numai suc, asta este o problemă tare mare, luăm toată legătura, nu e măr, dar nucă”.

Din peste cei 850 de mii de lei pe care i-a investit, acesta speră să-și poată acoperi măcar cheltuitele.

VASILE NENIȚA, agricultor: „Aici doar la suc, dacă să fie un preț real măcar cel puțin 3 lei încă mai acoperim cheltuielile pe chimicale, dar ce muncim noi este în vânt.
-Și dacă dați la suc aceste mere vă scoateți măcar banii?
-Cred că nu, nici pe aproape.
-O să fiți în minus?
-În minus, dar noi mărul acesta încă trebuie tratat măcar de două ori ca să-l putem da la suc”.

În aceiași situație s-a pomenit și Marin Bordeian din aceiași localitate, care este agricultor de aproximativ 10 ani. După furtuna de săptămâna trecută acestuia i-a fost afectată în jur de 4 ha din livada de mere în proporție de 100%, dar și 10 ha de porumb.

Astfel, în total acesta are o pierdere de peste 200 de mii de lei.

MARIN BORDEIAN, agricultor: „Noi îndată ne-am urcat în tractoare și numai s-a oprit ploaia, am văzut că a fost grindină și cu mașinile nu puteam merge și pe dealuri la livadă peste două ore am controlat toate masivurile, ne-am uitat și am făcut cu primăria care a venit cu comisia la fața locului și calculat cheltuielile”.

Președintele Consiliului Raional Soroca , Veaceslav Rusnac susține că urmează a fi stabilită suma prejudiciilor.

VEACESLAV RUSNAC, președintele Consiliului Raional Soroca: „Urmează să convocăm ședința Comisiei Situații Excepționale Raionale, unde o să examinăm toate cererile solicitărilor agenților economici și o să vedem care este suma prejudiciilor și în așa mod noi adresăm pachetul de documente acumulate de la agenții economici le adresăm către Comisia Situații Excepționale Republicană”.

Amintim că, ploile puternice de săptămâna trecută au făcut prăpăd în municipiul Chișinău, dar și în alte localități din țară. Au fost doborâți copaci, zeci de mașini au fost distruse, la fel acoperişuri, drumuri și culturi agricole. Din păcate, urgia din noaptea de 11 iunie, a făcut două victime. O fetiță de 12 ani a fost strivită de un copac pe o stradă din capitală, iar cunoscutul regizor, Arcadie Spoială în vârstă de 36 de ani și-a găsit sfârșitul pe malul stâng al Nistrului, după ce o creangă de salcie a căzut pe cortul în care se afla.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE