10.2 C
Chișinău

În primele cinci luni ale anului, veniturile bugetului de stat au fost sub așteptări. Economist: „Care e soluția Guvernului? SĂ IMPRUMUTĂM ȘI MAI MULT! Atât în țară, cât și în străinătate!” | VIDEO

În primele cinci luni ale anului, veniturile bugetului de stat au fost sub așteptări. Iată cum explică insufucienţa Ministerul Finanțelor: „Pe fundalul unei recuperări economice mai lente decât se anticipa la etapa elaborării bugetului pentru 2024, în primul semestru al anului curent se atestă o reducere a încasărilor de venituri din impozite și taxe indirecte, precum și urmare a unor măsuri de politică fiscală, aplicate din 2023”.

Ministerul Finanțelor a elaborat deja proiectul de modificare a bugetului de stat pentru acest an ca să-l echilibreze.

Astfel, veniturile se vor diminua cu 801,5 mil. lei – de la 66,6 miliarde la 65,8. Cheltuielile se vor majora cu 386 mil. – de la 82,2 miliarde la 82,6. Deficitul se va majora cu aproape 1,2 miliarde și va constitui 16,8 miliarde.

Potrivit Ministerului Finanțelor, principalele diminuări intervin la încasările din impozitul pe venitul întreprinderilor – cu 650 mil., precum şi din TVA la mărfurile importate – cu 1,1 miliarde, ca urmare a diminuării importurilor cu 6,6% în primele trei luni ale anului curent.

Pe fondul scăderii veniturilor din impozite și taxe, intrările de granturi de la parteneri externi, dimpotrivă, se propun a fi majorate cu 29 de milioane de lei comparativ cu cele aprobate inițial. Ceea ce demonstrează încă o dată că Republica Moldova este foarte dependentă de susţinerea externă.

În ceea ce privește cheltuielile, conform proiectului de lege, cele capitale se vor reduce cu aproximativ 134 milioane față de suma aprobată anterior, iar costurile asociate proiectelor finanțate din surse externe – cu 59,7 milioane. Ca urmare a redistribuirii economiilor identificate, principalele majorări de alocații sunt pentru Fondul Rutier – 500 mil., destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și regionale. Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice va primi suplimentar 761,5 mil., dintre care 416 mil. sunt destinate compensațiilor la energie reflectate în facturi, inclusiv din contul granturilor. Se mai prevede suplinirea alocațiilor pentru indemnizațiile la nașterea copiilor, efectuate prin bugetul asigurărilor sociale de stat, cu 200 mil., iar transferurile către bugetele locale pentru cheltuieli de personal în instituțiile de învățământ și în școlile sportive vor creşte cu 663 mil. lei.

Comentând proiectul Ministerului Finanțelor, fostul vicepremier Alexandr Muravschi a relevat discrepanța evidentă dintre declarațiile recente ale ministrului Economiei Dumitru Alaiba și ale Ministerului Finanțelor.

„Acum 10 zile, ministrul nostru al Economiei Alaiba a spus că este „bucuros că din noiembrie anul trecut vedem tot mai multe semne de redresare economică”. Ministerul Finanțelor, la rândul său, a elaborat propuneri de rectificare a bugetului de stat pentru 2024. Se preconizează reducerea veniturilor, creșterea cheltuielilor și a deficitului bugetar deja uriaș cu peste 1 miliard de lei. În nota explicativă, Ministerul Finanțelor spune că aceste modificări sunt condiţionate de o redresare economică mai lentă decât cea planificată la etapa de elaborare a bugetului. Adică lucrurile merg prost. Cine, totuşi, are dreptate – vicepremierul responsabil de blocul economic sau Ministerul Finanțelor, care face parte din acest bloc?”, se întreabă Alexandr Muravschi.

Iar economistul Vladimir Golovatiuc a atras atenția asupra modului în care Ministerul Finanțelor propune să iasă din situație cu neîndeplinirea bugetului.

„Cheltuielile vor fi majorate cu aproape 400 de milioane de lei. Credeţi că sunt cheltuieli pentru personal, adică salarii plătite de la bugetul de stat? Nu! Acestea se reduc cu aproape 900 de milioane de lei. Credeţi că sunt cheltuieli capitale, adică investiții? Nu! Ele, de asemenea, sunt în scădere cu 400 de milioane sau mai mult de 20%. Ce va crește atunci? Transferurile de la bugetul de stat către bugetele locale se vor majora cu 700 de milioane, subvențiile cu 500 de milioane, indemnizaţiile sociale de la bugetul de stat cu 500 de milioane etc. Este clar că pentru aceste schimbări – veniturile se reduc, iar cheltuielile cresc – este nevoie de o sursă, și ea a fost găsită. Corect, stimaţi prieteni – SĂ IMPRUMUTĂM ȘI MAI MULT! Atât în țară, cât și în străinătate! Se propune majorarea emisiunii de titluri de stat cu 1 miliard de lei și, suplimentar, acordarea unui credit de la FMI și Guvernul Canadei în valoare totală de 3,2 miliarde de lei. Modificările propuse la bugetul de stat confirmă nu doar faptul că lucrurile merg prost în Economie, ci și că Guvernul nu vede că acestea se vor îmbunătăți în viitor”, notează Vladimir Golovatiuc.

Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024 a fost propus pentru consultări publice, apoi va fi aprobat de Guvern și transmis spre examinare Parlamentului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE