26.2 C
Chișinău

Populația țării devine tot mai bătrână. Ioniță: Procesul de îmbătrânire s-a accelerat în ultimii doi ani, iar natalitatea a atins minimul istoric | VIDEO

Populația Republicii Moldova devine într-un ritm alarmant tot mai bătrână. Potrivit datelor prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, vârsta medie a celor aflați în țară a ajuns la 41,5 ani, în creștere cu 0,6 ani față de anul trecut, când vârsta medie era de 40,5 ani.

„De la declararea independenței, vârsta medie a populație a crescut cu peste 9 ani. Îmbătrânirea populației aflate în țară este determinată de 3 factori majori: Natalitatea extrem de mică, migrația tinerilor peste hotarele țării, speranța la viață în creștere. Cel de al treilea factor este unul pozitiv, deoarece calitatea vieții și medicina modernă a dus la creșterea semnificativă a speranței de viață, însă primii 2 factori sunt o problemă enormă pentru Moldova.”, a precizat economistul.

Potrivit lui Ioniță, cel mai îngrijorător este că procesul de îmbătrânire s-a accelerat în ultimii doi ani.

„Dacă în perioada precedentă populația Moldovei în fiecare an îmbătrânea în mediu era cu 0,1-0,2 ani, atunci începând cu anul 2000 acest indicator a crescut până la 0,3 ani, iar în 2022-2023 a atins cote nemaiîntâlnite în istoria noastră, de 2-3 ori mai mult decât media tradițională, ridicându-se până la 0,6 ani.”, a scris economistul.

Veaceslav Ioniță a mai constatat că în prezent, Moldova se confruntă și cu cel mai mare val de migrație din istoria sa.

De asemenea, natalitatea a atins minimul istoric. Și cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică arată că Moldova riscă să ajungă depopulată.

Anul trecut, decesele au depășit nașterile cu aproape 10.000, potrivit cifrelor oficiale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE