26.2 C
Chișinău

„Era în anul când încă ea nu era președinte”. Ajutorul promis de Maia Sandu, așteptat de patru ani de către cei zece copii ai familiei Negru din satul Fundul Galbenei | VIDEO

De patru ani așteaptă cei zece copii ai familiei Negru din satul Fundul Galbenei, r-ul Hâncești, să primească ghiozdane și ajutorul Maiei Sandu, promis de șefa statului pe când doar cerea voturile oamenilor pentru această funcție. Încă speră la susținerea promisă și mama copiilor, care în ciuda greutăților a adus pe lume șapte fete și trei băieți, într-o țară puternic aflată în declin demografic.

VIORICA NEGRU: „Să vă spun drept cu 4 ani în urmă cu 4, 5 ani în urmă a venit la noi. Era în ajun de…când copii se duc la școală și ne-a adus câte un ghiozdănel doar la trei copii. Ne-a promis că o să ne ajute, ea era cu un colectiv de tineri. Era în anul când încă ea nu era președinte, era ministru al Educației și mi-a promis că o să aibă grijă și o să ne ajute cât de cât, o să intre mai des, dar nu a intrat și nu a oferit nici un ajutor nimic. Nimic, nimic nu am mai primit de atunci”.

Au trecut patru ani, mandatul Maiei Sandu se apropie de final și în curând va începe o nouă campanie în care șefa statului va merge din nou să solicite susținerea cetățenilor. Așa că, familia se gândește că măcar acum în ograda lor nu se vor face doar făgăduieli.

VIORICA NEGRU, locuitoare satului Fundul Galbenei: „Chiar ne gândeam să ne ducem să cerem un mic ajutor, dar tot nu îndrăznim. Parcă suntem retrași, ne este rușine, nu îndrăznim să cerem ajutor. Alți se duc cer, dar ne gândeam că poate o să avem ajutor”.

Familia are nevoie de ajutor, în primul rând pentru o casă nouă, așa cum cea în care stau acum este în stare precară și riscă să cadă.

VIORICA NEGRU, locuitoare satului Fundul Galbenei: „Aceasta este foarte avariată, cred că dacă mai plouă câteva zile se va duce jos toată. Se lasă încet pământul și de la ploi se spală și se duce pe-o parte. E foarte periculoasă pentru copii, noi nici nu le dăm voie să se joace aici, mai bine în grădină. Când îi petrecem la școală, ne ducem cu ei până la poartă”.

12 suflete se înghesuie în două camere, pre care părinții leau amenajat cum au putut, ca să le asigure copiilor un minim de confort.

Cei mai mulți bani în casă îi aduce tot mama, asta chiar dacă salariul de dădacă la grădinița din sat ajunge doar pentru mâncare. Soțul ar munci mai mult, dar are probleme de sănătate, așa că încearcă să contribuie cât poate la bugetul familiei, la care se mai adaugă și 4000 de lei, alocația copiilor.

VIORICA NEGRU, locuitoare satului Fundul Galbenei: „Comunalele achităm la 2000 de lei, iarna achităm și mai mult, lumina o plătim foarte mult. În cealaltă cameră punem căminul, noi aici în cameră nu încăpem toți și dacă se mai duc doi copii în partea ceea punem căminul”.

Mâncarea zilnică este supa, dar îi mai salvează și laptele dat de cele două căprițe pe care le țin.

VIORICA NEGRU, locuitoare satului Fundul Galbenei: „Avem două căprițe și seara și dimineața noi le mulgem. Cât de cât câte 2,3 litre pe zi de lapte noi avem. facem dimineața la copilași terci, câteodată acești micuți beau și așa fiert”.

În gospodărie mai este un animal, tot de mare ajutor, pentru că înlocuiește mașina. Este vorba de măgărușa Sonia, pe care familia o are de 20 de ani.

VIORICA NEGRU, locuitoare satului Fundul Galbenei: „- Ați visa să aveți o mașină?
– Eeee, numai prin vis poate că. Am visa, da, visuri sunt multe, dar nu se îndeplinesc visurile cele frumoase”.

Viorica spune că de fapt nici nu prea are timp să viseze. Greutățile sunt prea multe, prea mari și o țin tot timpul cu mintea trează. Acum, spre exemplu, trebuie să adune bani ca să-i pregătească pe cei mici de școală. Totul se limitează la rechizite elementare, nici nu vine vorba de tablete electronice sau telefoane inteligente.

„-Periuță, goaș, farfecă și gata”.

Fetița și-ar mai dori un ghiozdan roz, în care să-și pună toate ustensilele și pe care încă îl așteaptă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE