26.2 C
Chișinău

Compania META a reactivat unele conturi, inclusiv ale deputatului Marinei Tauber și ale lui Alexei Lungu. Avocat: „Dorim să acționăm compania în judecată” | VIDEO

Compania META a reactivat unele conturi, inclusiv paginile de Instagram ale deputatului Marinei Tauber și ale lui Alexei Lungu. Despre asta a declarat avocatul Aureliu Colenco întro-o declarație pentru Canal 5. Potrivit apărătorului, decizia ar fi fost luată după criticile și acuzațiile că platforma informativă aplică cenzura și susține guvernul Moldovei în reprimarea opoziției.

AURELIU COLENCO, avocat: „Asta după ce avocații din RM și SUA au început acțiuni privind dobândirea probelor de închidere a conturilor și cred că ei sau gândit că nu sunt necesare situații de natura instanțelor judecătorești și noi serios dorim să acționăm compania META în instanță și cred că s-au gândit ca mai bine să deblocheze aceste conturi”.

Amintim că la 6 iunie, paginile de Facebook și Instagram ale liderului Blocului „Victorie”, Ilan Șor, deputatului independent, Marina Tauber, liderului Partidului ”Șansă”, Alexei Lungu, dar și a bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul au fost blocate de către Meta.

Serviciul de Informații și Securitate susține că, a informat încă din anul trecut compania care gestionează rețeaua de socializare Facebook, despre utilizarea de către persoanele ”afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformării și a propagandei”.

Totuși, SIS nu a argumentat clar și nu a prezentat probe concrete despre ce fel de dezinformări ar fi vorba și nici nu a adus dovezi în susținerea suspiciunilor sale privind proviniența banilor.

Până în prezent, nicio instituție de drept din țară nu a prezentat vreo probă despre sursa finanțărilor, lansând în spațiul public declarații.

Politicianul Ilan Șor a declarat de nenumărate ori că banii pe care îi folosește în diferite proiecte politice provin din afacerile sale internaționale și sunt de proviniență legală.

Anterior, reprezentanții Blocului Politic Victorie au denunțat presiuni politice prin intentarea dosarelor penale pe numele activiștilor formațiunii, arestări și percheziții, dar și excluderea candidaților din alegeri.

Am solicitat de la SIS un comentariu cu privire la decizia META de a debloca paginile de Instagram ale deputatului Marinei Tauber și ale lui Alexei Lungu, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Anterior, compania condusă de Mark Zuckerberg a fost criticată în trecut pentru colaborările sale cu guverne autoritare din diverse țări, acuzată că a cenzurat opoziția și a suprimat vocile critice.

În acest context, avocații lui Ilan Șor promit să continue lupta pentru libertatea de exprimare în țara lor și să solicite clarificări cu privire la acțiunile SIS și Meta în acest caz.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE