5.2 C
Chișinău

Sindicatele din Moldova cer majorarea cu 30% a salariilor pentru angajații din sănătate și asistență socială: Scrisoare adresată premierului, președintelui și Parlamentului | VIDEO

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită majorarea, începând cu 1 iulie curent, cu 30%, a salariilor angajaților din domeniul sănătății, precum și personalul medical din domeniul asistenței sociale.

Despre aceasta se arată într-o scrisoare semnată de președintele CNSM, Igor Zubcu, adresată prim-ministrului Dorin Recean, președintelui Maia Sandu și președintelui Parlamentului Igor Grosu. În scrisoare se menționează că chiar dacă se întreprind unele măsuri de îmbunătățire, sistemul medical din țară se confruntă în continuare cu multiple provocări, cum ar fi deficitul cadrelor medicale, care în anul 2023 a constituit circa 2000 de medici și 3000 de asistenți medicali și moașe.

”Un medic de la urgență, cu zece ani vechime în muncă, are un salariu net de aproape 9 800 de lei, un medic de familie primește lunar 11.942 de lei, asistenții medicali au 7.150 de lei – salarii care sunt mult mai inferioare decât cele acordate medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tinerii noștri preferă să se angajeze în țara vecină”, se arată în scrisorile adresate conducerii țării.

Totodată, potrivit liderului sindical, din cauza volumului de lucru sporit, prezenței riscurilor psihosociale în activitate, care afectează starea de sănătate a angajaților prin stres și stări de anxietate, responsabilității înalte, necesității de a activa peste orele de program, și remunerării nemotivante, în raport cu munca depusă, este dificilă atât menținerea specialiștilor cu experiență, cât și atragerea celor tineri.

Potrivit datelor incluse în raportul de activitate al Federației pentru anul 2023, în instituțiile medicale din subordinea Ministerului Sănătății, la 31 decembrie 2023, activau 9830 de medici și 18.672 personal medical mediu, iar asigurarea cu cadre medicale la 10 mii locuitori rămâne în continuare insuficientă și reflectă lipsuri și tendințe îngrijorătoare. Am solicitat un comentariu de la Guvern, Președinție și Ministerul Sănătății la solicitarea CNSM, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Reprezentanții Parlamentului ne-a spus că verifică această informație și vor reveni ulterior.

Amintim că, în octombrie 2023, lefurile angajaților din instituțiile medico-sanitare, finanțate prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, au fost majorate cu 15 la sută. În medie, salariul unui medic a crescut cu aproximativ 2.600 de lei, al unui asistent medical – cu 1.700 de lei și al unei infirmiere – cu 1000 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE