15.5 C
Chișinău

În weekend a avut loc congresul blocului politic „Victorie” care în ciuda obstacolelor create de autoritățile moldovene a adunat mai mult de 4000 de participanți

În weekend a avut loc congresul blocului politic „Victorie”.
Potrivit organizatorilor, din cauza presiunilor și amenințărilor din partea Chișinăului, forumul a avut loc peste hotare – la Moscova. Mai mult, organizaţia susține că din cauza obstacolelor create de autoritățile moldovene, aproximativ 900 de delegați nu au putut ajunge în capitala Rusiei din Moldova. Cu toate astea, congresul a fost de amploare: la lucrările acestuia au participat și reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia. În total, evenimentul a adunat aproximativ 4.000 de persoane.

ILAN ŞOR, preşedintele Blocului Politic „Victorie” : «Astăzi nu este un secret pentru nimeni, și vedem cum luptă regimul cu noi. Pentru că înţelege foarte bine că anume echipa noastră nu are doar capacitatea, ci și forța spirituală de a învinge actualul regim antipopular.»

EVGHENIA GUŢUL, başcanul Găgăuziei : «Astăzi suntem în Rusia, la Moscova, pentru că la noi acasă stăpâni sunt serviciile speciale străine. Pentru că în casa noastră este periculos să-ți exprimi părerea sinceră. Pentru că trădătorii care au capturat puterea în casa noastră au adoptat amendamente la lege: dacă o critici pe Sandu, devii imediat trădător al patriei.»

Principalul subiect discutat la congres a fost calea viitoare de dezvoltare a țării. Potrivit vorbitorilor, Europa s-a schimbat, iar autoritățile moldovenești, folosind războiul drept scuză, nu și-au îndeplinit promisiunile. Ca urmare, economia scade, în loc de democrație e dictatură și cenzură, țara este controlată din exterior, pierzându-şi suveranitatea, neutralitatea este încălcată și are loc militarizarea.

MARINA TAUBER, deputat independent : «Europa într-adevăr s-a schimbat. Eu personal am trăit în Europa când eram sportiv profesionist și jucam tenis. Îmi amintesc foarte bine cum era Germania și cum este acum. Și când fiecare cetățean al Republicii Moldova va veni la referendumul din 20 octombrie, îmi doresc foarte mult să-și imagineze aceste imagini și să se gândească la cum va trăi copilul lui. Nu doar să bifeze, pentru că cineva i-a spus sau l-a forțat, pentru că cineva a spus că aşa este mai bine sau mai tare, ci să se gândească că al lui copil va privi și va trăi în toate astea.»

„În 20 octombrie la noi va fi ori întuneric, ori ziuă”, a spus liderul blocului Victorie, Ilan Şor, de la tribuna congresului, menționând că primul pas către renașterea țării trebuie să fie înlăturarea regimului actual de la putere. El a mai spus că doar apropierea de parteneri tradiționali și testați în timp, inclusiv Federația Rusă, va duce Moldova la prosperitate și va dezvălui potențialul său în toate domeniile cheie – agricol, economic, științific, cultural și altele.

ILAN ŞOR, preşedintele Blocului Politic „Victorie” : «Noi toţi trebuie să suflecăm mânecile și să luptăm sângeros pentru viitorul nostru luminos și ziua de mâine. Am ajuns la un acord împreună cu ONG-ul „Eurasia”, că 50 de mii de ambasadori ai săi merg în Moldova. 50 de mii de oameni care vor trebui să spună fiecărui cetățean al Republicii Moldova ce este Uniunea Euroasiatică și ce este Uniunea Europeană. Doar că nu de la ecranele televizoarelor, unde emite Maia Sandu, ci în realitate.»

În cadrul congresului au vorbit și experți din diferite țări, care susțin că totul în Europa nu este deloc așa cum descriu autoritățile moldovenești și că integrarea europeană este o cale nocivă pentru Moldova. Participanții la forum au adoptat și câteva inițiative importante. Acestea au fost înaintate de reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia. În special, s-a decis ca blocul politic „Victorie” să lupte pentru păstrarea limbii moldovenești, încetarea discriminării împotriva diasporei moldovenești din Rusia în cadrul votului prin corespondență și să solicite majorarea numărului de secții de votare pe teritoriul Federației Ruse.

– În numele diasporei moldovenești din Federația Rusă, facem apel la actualele autorități ale Republicii Moldova – limba noastră ne-a fost transmisă de părinți, bunici, și trebuie s-o transmitem copiilor și nepoților noștri, salvaţi limba noastră moldovenească.

– Dragi prieteni, prima inițiativă este păstrarea denumirii limbii așa cum era în Constituție – limba moldovenească. Supunem la vot. Cine este pentru? Cine este împotrivă? Cine s-a abținut? Unanim.

– Inițiativa mea este despre discriminarea votului. De ce diaspora moldovenească din Europa poate să voteze prin corespondență, iar în Rusia nu? Conform legislației moldovenești, cetățenii moldoveni au dreptul de a participa la alegeri indiferent de locația lor, dar în realitate iese că în Europa sau America nu doar că sunt multe secții de votare, dar mai au şi dreptul la votul prin corespondență, iar în Rusia nu. În numele diasporei moldovenești din Federația Rusă, ne adresăm la actuala guvernare a Republicii Moldova încetaţi discriminarea moldovenilor care trăiesc în Rusia. Suntem aceiași moldoveni ca cei din Europa sau America. Vom pregăti o declarație colectivă către autoritățile din Republica Moldova și suntem dispuşi să luptăm pentru drepturile noastre prin toate mijloacele legale.

– Supunem la vot încetarea discriminării diasporei moldovenești din Federația Rusă pentru votul prin poştă. Cine este pentru? Cine este împotrivă? Cine s-a abținut? Unanim.

Ambele inițiative au fost adoptate unanim. După congres, Ilan Şor a declarat presei ruse că partidele care fac parte din blocul „Victorie” vor desemna un singur candidat pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE