1.2 C
Chișinău

În Moldova au fost deschise 52 de secții pentru votare la alegerile europarlamentare. Cine și în ce mod a finanțat aceasta activitate ? Investigație Canal 5.

Nu se știe care sunt cifrele din afara țării, dar în Moldova, la alegerile europarlamentare de dumunică, au votat peste 56 de mii din totalul de un milion de persoane cu cetățenie română.

Autoritățile de la București au deschis în țara noastră 52 de secții de votare, iar Bulgaria a inaugurat altele șapte. Potrivit Ambasadei României la Chișinău, 28 de secții de votare au fost deschise în centrul țării, inclusiv 13 secții în capitală. Printre acestea au fost la Consulatul general, Teatrul Satiricus, Universitatea de Stat din Moldova și la liceele ”Gheorghe Asachi”, ”Spiru Haret” și ”Miguel de Cervantes”. În zona de nord a țării au fost deschide 17 secții de votare, iar la sud altele șapte. Am telefonat la câteva licee, unde au fost deschise secții de votare pentru a afla dacă membrii comisiilor au fost plătiți sau au făcut voluntariat. Cei de la Liceul ”Gheorghe Asachi” din Capitală ne-au spus că toate informațiile să le aflăm de la Ambasada României în Republica Moldova. În schimb, directoarea Liceului ”Miguel de Cervantes” ne-a spus că niciun observator nu a fost angajat la secția de votare din instituție.

RODICA POSTU, directoarea Liceului ”Miguel de Cervantes”: «Noi am organizat, dar la noi în liceu nu au fost membri ai comisiei. Nu au fost membrii, adică, Ambasada și-a mobilizat prin forțele proprii… La noi a fost la serviciu doar paznicul. Paznicul care era la serviciu, ca de obicei, în orele dumnealui de lucru și în rest nimic. Noi am avut de la Direcție demers. (MUSCA) Nu s-a achiat nimic, s-a oferit spațiu și atât.»

Directoarea Liceului Teoretic ”Alexei Mateevici” din Șoldănești, unde de asemenea a fost deschisă o secție de votare, ne-a spus că acolo, unii angajați au fost remunerați, însă nu cunoaște suma.
ALIONA PÎNZARI, directoarea Liceului Teoretic ”Alexei Mateevici”, Șoldănești: «Eu știu că toți care au fost la secția de vot, că a fost doar o secție de vot în orașul Șoldănești, la Liceul Teoretic ”Alexei Mateevici”, toți angajații au fost instruiți în primul rând, toți erau competenți în ceea ce fac și da, eu știu că au fost și remunerați. Nu am întrebat suma remunerării, dar mi-au spus că da, au fost remunerați pe final. Doar a fost dislocat, nu am solicitat nicio plată, prietenește, pentru că suntem frați până la urmă.»

Am expediat o solicitare la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova pentru a afla din ce surse financiare a organizat România scrutinul în țara noastră și câți bani s-au alocat pentru deschiderea secțiilor de votare. De asemenea, am vrut să aflăm și de ce s-a decis deschiderea anume a 52 de secții și nu a unui număr mai mic sau mai mare. Ministerul ne-a sugerat să adresăm o solicitare către organizatori, ceea ce am și făcut. În plus, am trimis un email cu aceste întrebări și serviciului de presă indicată pe pagina Ambasadei României în Republica Moldova, dar deocamdată nu am primit un răspuns. Ministerul de Externe ne-a spus doar că autoritățile din țara noastră au autorizat organizarea scrutinului. În total, la alegerile europarlamentare urmează să fie aleși 720 de deputați în Parlamentul UE, din toate țările membre ale spațiului comunitar.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE