2.2 C
Chișinău

Criză de medici în Moldova. Cel mai mare deficit se resimte în rândul medicilor de familie și a anesteziologilor | VIDEO

Criză de medici în Moldova. Date despre lipsa specialiștilor se conțin în proiectul pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății supus consultărilor publice de către Ministerul Sănătății și aprobat miercuri de Cabinetul de Miniștri. Aproximativ 20 la sută din cei circa 12.600 de medici care activează în sistemul de sănătate și 13% din cei aproape 24.000 de asistenți medicali sunt de vârstă pensionară, potrivit datelor Ministerului Sănătății, din 2022. În unele raioane, specialiștii ia-i de unde nu-s.

Cel mai mare deficit se resimte în rândul medicilor de familie unde nu se ajung 170 de specialiști, urmați de anesteziologi cu 115 locuri vacante. La mare căutare sunt radiologii, în țară lipsesc peste 60 de asemenea specialiști. Nu se ajung nici pediatri, cardiologi și doctori în medicina de urgență.

Tot datele statistice mai arată că, în raioane cum ar fi Briceni, Ungheni, Basarabeasca, Ocnița, Șoldănești, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Taraclia, Vulcănești, Criuleni, se simte o lipsă acută de neonatologi, medici oncologi, traumatologi și legiști. Contactat de Canal 5 pentru a afla care este motivul lipsei cadrelor medicale, directorul Spitalului Raional Criuleni, Marina Demian ne-a declarat că unul dintre acestea este lipsa tinerilor specialiști care nu sunt atrași să rămână în Moldova din cauza salariilor mici.

MARINA DEMIAN, directorul Spitalului Raional Criuleni: „E greu să spun care ar fi cauza, pentru că hai să zicem ei absolvesc în fiecare an, dar mulți din ei aleg să plece peste hotare sau au deja contracte semnate în alte părți sau alte opțiuni mai bune decât spitalele raionale, sau spitalele private sau alte chestii, după idee specialiști sunt în fiecare an, dar repartizarea lor merge cel puțin pe raionul Criuleni în ultimii 2-3 ani ne-a venit un singur tânăr specialist”.

Șefa spitalului a confirmat constatările specialiștilor menționând că, în ultimii ani este o criză enormă de cadre medicale.

MARINA DEMIAN, directorul Spitalului Raional Criuleni: „Neonatolog noi avem este o fetiță tânăr specialist venită după rezidențiat. La noi dificilă situația este cu medici de profil terapeutic, adică medici interniști ne-ar mai trebui, cu traumatologi și anumite specialități din secția consultativă, de exemplu endocrinolog teoretic avem, dar practic nu că doamna are contractul suspendat, mai sunt specialități, cardiolog noi avem, dar iarăși doamna este de vârstă pensionară. Pe consultativ ne-ar mai trebui traumatolog sută la sută că domnul tot e de vârstă pensionară și singurul specialist de acolo, dar nici pe staționar avem de cât un domn care acumuleză din extern și vine doar pe jumătate de salariu”.

Același motiv l-a invocat și directorul Spitalului Raional din Șoldănești.

MARIANA GORGOS, directorul Spitalului Raional Șoldănești: „Medic legist la spitalul din Șoldănești niciodată nu a fost, asta expertiză medico-legală care e biroul aparte, neonatolog tot nu avem, fiindcă este închisă maternitatea, maternitatea Șoldănești la moment nu este, din 2021 este închisă. Medicul infecționist a plecat la pensie, medicul epidemiolog a decedat, medicul urolog este cu grupa 1 de dizabilitate”.

Una din metodele de redresare a crizei cadrelor din sistem, propuse de Ministerul Sănătății este să oblige medicii rezidenți să lucreze 5 ani acolo unde sunt repartizați după absolvire, și nu 3 ani cum este în prezent. UN proiect în acest sens a fost adoptat de către Guvern.

LILIA GANTEA, secretar de stat al Ministerului Sănătății: „Proiectul în cauză a fost elaborat în vederea atragerii, motivării și menținerii în sistemul medical a medicilor, farmaciștilor și a personalului medical cu studii medii în special în zonele rurale, orașele mici unde în comparație cu zonele urbane se atestă un deficit semnificativ de resurse umane”.

Conform datelor statistice acum doi ani, în țară activau peste 1.500 de medici de familie cu vârsta medie de peste 50 ani și mai era nevoie de încă 170 de specialiști. Totodată, potrivit datelor Ministerului Sănătății, medicii de familie au la evidență între 3.000 și
6.000 de persoane, pe când norma ar trebui să fie de circa 2.000.

În Moldova, la 10.000 de locuitori le revin cinci medici de familie, comparativ cu opt în Uniunea Europeană. Nu ajung nici asistenți medicali. Peste 1.000 de funcții sunt vacante, dintre care 722 sau 76 la sută – în spitalele republicane și municipale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE