14.4 C
Chișinău

Martor în dosarul ”Frauda bancară”, despre numirea lui Ion Munteanu în funcția de Procuror General: Nu este altceva decât un teatru, o mimare, despre numirea lui se știa din timp | VIDEO

Numirea procurorului general, Ion Munteanu nu este altceva decât un teatru, iar despre faptul că anume el va ajunge în funcție se știa din timp. Declarațiile aparțin omului de afaceri, martor în dosarul ”Frauda bancară”, Denis Urechi. Potrivit lui, doi din cei trei candidați au fost admiși doar formal, pentru a crea iluzia unei competiții, deși se știa de la început că Ion Munteanu va fi desemnat câștigător.

DENIS URECHI, martor în dosarul ”Frauda bancară”: „Este greu de numit evenimentele ce erau petrecute la CSP drept concurs pentru selectarea procurorului general. De fapt a fost o mimare de concurs, un teatru și această mimare se datorează unui singur fapt. La acest teatru a participat doar un singur candidat și acest candidat este procuror anticorupți, indiferent de numele acestuia Ion Muntean sau Octavian Iachimovschi, indiferent. Totul se cunoștea din timp. Munteanu era declarat din timp învingător până la concurs și Octavian Iachimovschi și Alexandru Cernei din start cunoșteau că ei sunt doar ”masovkă”.

Denis Urechi afirmă că în presă au fost multe speculații cu privire la modul de selectare a procurorului general, fără a fi confirmate de Legea cu privire la Procuratură sau de regulamentul CSP privind selectarea procurorului general.

Deosebirea dintre informațiile făcute publice și regulamentele în vigoare este că legea nu prevede ca un candidat la funcția de procuror general să fie supus procedurii de vetting, în aceste condiții concursul fiind mimat.

DENIS URECHI, martor în dosarul ”Frauda bancară”: „Faptul că Ion Munteanu a trecut vetting-ul pentru funcția de judecător la CSJ, asta e pentru public. În realitate, legea nu prevede pre-vetting-ul unui procuror general. Mimarea concursului este aceea că acest candidat Ion Munteanu a participat la procedura de vetting pentru numirea în funcție de judecător la CSJ și acum în public a apărut senzația aparentă că Ion Munteanu a trecut vetting-ul și a fost selectat pentru funcția de procuror general, însă vetting-ul lui Ion Munteanu nu are nimic cu numirea acestuia în funcția de procuror general, întrucât nu există niciun document prin care la numirea lui Munteanu în funcție, cel puțin a fost anexată această decizie a comisiei de vetting”.

Potrivit lui Urechi, modul de selectare și de organizare a concursului pentru funcția de procuror general este identic cu cel din perioada statului capturat.

DENIS URECHI, martor în dosarul ”Frauda bancară”: „Pentru mine nu este clar cum o guvernare care era declarată luptător împotriva statului capturat a numit în funcție un procuror general exponent al acestui stat capturat. Mai mult ca atât, a făcut acest lucru în stilul statului capturat cu implicarea dezinformării prin presă, utilizării falsurilor în interes personal. La fel, nu este clar cum și în ce mod a fost reformat sistemul de justiție dacă modul de selectare a procurorului general a rămas identic cu cel din perioada statului capturat”.

Denis Urechi susține că, proaspătul procuror general Ion Munteanu în complicitate cu fostul procuror anticorupție Vasile Moroșan, în prezent coleg cu Munteanu, ar fi retras de la Procuratura Anticorupție un episod din dosarul Frauda bancară în care figurează omul de afaceri Ion Lambantu, pentru ca să-l poată clasa. Lambantu fiind socrul procurorului Moroșan. Astfel, potrivit lui Urechi, Munteanu ar fi comis o ilegalitate.

DENIS URECHI, martor în dosarul ”Frauda bancară”: „Din 2017 au lucrat procurorii și procurorii în perioada statului capturat au protejat acest dosar ca noi la un moment dat să ne trezim că într-o clipă, în cadrul procedurii de control, ceea ce este un lucru evident ilegal, în cadrul de procedurii de control nu se claseză dosare penale. Noi ne trezim cu ordonanța lui Pripa de clasare și la plângerea părții vătămate, pe numele procurorului general interimar, Ion Munteanu îi respinge plângerea. Astăzi dosarul pare-mi-se este la Curtea de Apel în ordinea articolului 313. Deja vedem cum se va expune instața pe acest dosar. Dar cea mai mare problemă că e luat doar un singur episod, în care figurează escrocheriile de Lambantu, că restul episodului Eximbank încă e la Procuratura Anticorupție și valoarea prejudiciului este de un miliar de lei, nici pe departe nu este o sumă mică”.

Ion Lambantu este unul dintre beneficiarii unui credit de la Banca de Economii care nu ar fi întors banii. Întrebat de jurnaliști dacă, procurorii sub conducerea lui Ion Munteanu vor mai dori să afle adevărul în acest caz sau vor încerca să mușamalizeze cazul, astfel încât Lambantu să iasă basma curată, Urechi susține că decizia aparține judecătorilor.

DENIS URECHI, martor în dosarul ”Frauda bancară”: „Modul de gestionare a cauzelor penale în care Ion Lambantu putea fi atras în calitate de inculpat era unul dubios și fraudulos. Aceste dosare erau gestionate de Ion Munteanu. Eu am invocat deja faptul că este cauză penală prin care s-au falsificat 24 de hotărâri de judecată. O bună parte din aceste hotărâri false, beneficiar este Ion Lambantu. Ion Munteanu o gestionat acest dosar penal astfel, încât noi am atras la răspundere penală grefierii, asistenții, pe toți care au participat, dar niciun beneficiar a hotărârilor false nu este atras la răspundere penală. Dacă Ion Munteanu va mai dori sau nu va mai dori recuperarea banilor fraudați, dar noi n-o să-l întrebăm pe Ion Munteanu, deja fapta nu depinde de Ion Munteanu, dar depinde de instanța de judecată”.

Omul de afaceri a mai spus Ion Munteanu este o persoană vulnerabilă, cu o pregătire profesională insuficientă, care a ajuns în funcție de procuror general în urma unei conjuncturi politice în care conducerea țării, de dragul începerii negocierilor de aderare la UE, era gata să semneze decretul de numire în funcție de procuror general pe oricine. Serviciul de presă al Procuraturii Generale ne-a declarat că instituția nu va comenta declarațiile făcute de către

Denis Urechi. Deocamdată Vasile Moroșan și Ion Lambantu nu au venit cu o reacție la cele declarate de Denis Urechi.

Precizăm că, numirea procurorului general este una din condițiile impuse Republicii Moldova pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Concursul anterior a fost anulat, după ce membrul CSP, Olesea Vîrlan, l-a depunctat pe Ion Munteanu.

Ulterior, Vîrlan a demisionat. Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost eliberat din funcție în septembrie 2023 după ce a fost evaluat negativ de către CSP. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE