18.9 C
Chișinău

„Va trebui să răspundeți pentru fiecare decizie pe care o luați, mai devreme sau mai târziu”. Președintele organizației „Stop Media Ban”, după decizia de-a lăsa cinci posturi tv fără licență de emisie | VIDEO

Președintele organizației „Stop Media Ban”, Ludmila Belcencova a criticat decizia Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care a lăsat cinci posturi tv fără licență de emisie, prin retragerea actelor permisive. În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de avocatul Natalia Bayram, ea a declarat că tot ceea ce se face cu privire la presa liberă în Moldova nu poate fi numit libertate de exprimare.

LUDMILA BELCENCOVA, președinte Stop Media Ban: „Posturile tv sunt închise în baza unor suspiciuni. Constatăm cu regret că legile nu funcționează la noi. Dacă un canal TV poate fi închis pe bază de suspiciune, atunci, noi facem apel la toate organizațiile pentru drepturile omului să acorde atenție acestui fapt. La noi în țară se închid canalele de opoziție numite oligarhice și le numesc așa în baza unor suspiciuni sau aceste canale sunt numite pro-Kremlin. Spun că nu le este corectă politica, nu le este corect punctul de vedere și așa mai departe. La celelalte canale apropiate guvernării, acolo totul este bine”.

Avocatul Natalia Bayram susține că revocarea licenței s-a bazat pe informații false.

NATALIA BAYRAM, avocat: „Am documente care confirmă că reprezentanții postului TV au furnizat absolut toate informațiile despre mijloacele financiare. Prin urmare, justificarea retragerii licenței este nejustificată!”.

În context, Ludmila Belcencova a venit cu un apel către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

LUDMILA BELCENCOVA, președinte Stop Media Ban: „Nu mai îndepliniți ordinele politice ale autorităților! Dacă nu înțelegeți ce se întâmplă, uitați-vă mai bine la ceea ce se întâmplă în justiție, cu judecătorii! Ați observat vreo modificare? În general, sunteți la curent cu ceea ce se întâmplă la noi în țară. Vreau ca să înțelegeți că va trebui să răspundeți pentru fiecare decizie pe care o luați. Mai devreme sau mai târziu acest lucru o să se întâmple, dar eu vreau să înțelegeți că aveți responsabilitatea personală pentru închiderea presei”.

Am încercat să obținem o reacție de la șefa Agenției de Investiții, Natalia Bejan, dar aceasta nu a răspuns la telefon. Nici purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă nu a reacționat deocamdată la mesajul expediat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă ne-a spus că autoritățile vor continua acțiunile de verificare a beneficiarilor efectivi din spatele unor instituții media.

„Am subliniat de nenumărate ori și anterior că nu este vorba de libertatea de exprimare, ci utilizarea banilor unor grupări criminal organizate pentru finanțarea unor instituții media”, a precizat acesta, fără a prezenta careva probe și argumente care nu se regăsesc nici în decizia Consiliului nici în procesul verbal al ședinței acestuia.

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care a decis sistarea temporară a emisiei Canal 5 și Maestro FM, a lăsat cinci posturi tv fără licență de emisie, prin retragerea actelor permisive. Este vorba de Primul în Moldova, Accent TV, Orizont TV, Canal 2 și Canal 3.

Printre participanții la ședința acestei structuri se numără premierul Dorin Recean, directorul Agenției de Investiții, cel al SIS și CNA, ministrul Mediului, al Agriculturii, Justiției, directorul APP, dar și șeful Serviciului Vamal. Canal 5 a solicitat instituţilor respective, dar serviciile de presă ale instituțiilor enumerate nu ne-au răspuns însă la mesaj, iar directorii acestora nu au reacționat la apelurile noastre.

Ședința a avut loc la data de 24 mai, iar motivul invocat este încălcarea solicitării consiliului de a furniza dosarul complet de informații, în care nu au fost prezentate datele despre toate conturile sale bancare. În cazul fiecăreia, ar fi fost identificate tranzacții ce ar confirma afilierea cu Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Textul hotărârii și procesul-verbal al ședinței a fost publicat de Consiliu abia pe 30 mai. Reprezentanții Orizont TV, fondatorul căruia este compania Arhidoc, au declarat pentru Canal 5 că la dispoziția autorității au fost puse absolut toate documentele solicitate, inclusiv confirmarea tuturor tranzacțiilor în valoare de peste 10.000 de lei, pentru anii 2022, 2023 și 2024, cu indicarea conturilor curente.

În ceea ce privește afilierea cu Plahotniuc și Șor, așa cum reiese din documentele publicate de Consiliu, nu este clar cum anume și pe baza căror fapte s-au făcut astfel de concluzii. Reprezentanții Orizon TV insistă că acțiunile Consiliului de Investiții Strategice, a cărui componență este aproape identică cu cea a Comisiei pentru Situații de Urgență, condusă, la fel de premierul Recean, sunt motivate politic și reprezintă o persecuție față de pozițiile și materialele, neconvenabile guvernării, pentru că prezintă critic situația din țară.

Cât despre postul de televiziune Primul în Moldova, căruia, la fel, i-a fost retrasă licența prin hotărârea din 24 mai a consiliului, menționăm că aceasta expirase în decembrie 2023, iar Consiliul Audiovizualului refuzase să o extindă. Anterior,  opt asociații de media au declarat că, mecanisme juridice ce presupun sistarea emisiei fără o decizie de judecată au fost declarate necostituționale, și, prin urmare, organizațiile au recomandat autorităților să renunțe la astfel de practici. În același timp, sistarea emisiei Orizont TV, alături de alte cinci posturi tv, a fost condamnată de mai multe ONGuri de media, printre care Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Centrul „Acces-Info”, care au reproșat lipsa argumentelor și probelor ce au stat la baza deciziei.

Menționăm că Moldova a coborât trei poziții în topul Libertății Presei, realizat de organizația Reporteri Fără Frontiere. Organizația franceză atenționează că starea de urgență impusă din cauza războiului din Ucraina a fost folosită de autorități pentru a suspenda licențele mai multor posturi de televiziune în ajunul alegerilor din 2023, fără transparență adecvată cu privire la motivele acestei decizii. În reacție, Canal 5 a declarat în repetate rânduri că toate acuzațiile aduse postului TV sunt niște falsuri grosolane, fără nicio probă sau justificare legală. Postul TV – Canal 5 activează strict în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media-audiovizuale și standardele internaționale în domeniu. Canal 5 a fost monitorizat de multe ori și nu a avut niciodată încălcări ale articolelor care ar putea duce la o pedeapsă atât de dură precum suspendarea licenței.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE