14.4 C
Chișinău

Trageri de luptă pe timp de zi și noapte, la poligonul din Bălți. Responsabilii avertizează despre noi exerciții militare | VIDEO

Brigada Infanterie Motorizată „Moldova” anunță că în perioada 4-7 iunie, militarii vor executa trageri de luptă din armamentul ușor. Potrivit comunicatului, exercițiile practice vor avea loc atât ziua, cât și noaptea la Centrul de instruire al unității din municipiul Bălți. Antrenamentele fac parte din Planul de exerciţii al Armatei Naţionale pentru acest an, astfel că, responsabilii au avertizat localnicii să nu se panicheze.

Între timp, Ministerul Apărării anunţă noi instruiri cu rezerviștii Forțelor Armate, care au demarat luni, la poligonul militar. Potrivit instituţiei, timp de cinci zile vor fi verificate aptitudinile rezerviştilor, vor fi familiarizaţi cu echipamentul și armamentul din dotarea armatei.

Conform programului, aceștia vor desfășura ședințe teoretice și practice la diferite locuri de instrucție: trageri de luptă, acordarea primului ajutor medical, pregătirea pentru apărarea nucleară, biologică şi chimică, pregătirea tactică și altele. Exerciţiile se desfășoară în conformitate cu cerințele Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate, precum și Planului de antrenamente al Armatei Naționale pentru acest an, anunță autoritățile.

Totuși, rezerviștii cu care Canal 5 a discutat anterior ne-au spus că nu au fost chemați la antrenamente de când au încheiat serviciul militar, adică de ani de zile, și că acum au fost chemați pentru prima dată.

Amintim că aplicaţii cu rezerviștii au avut loc şi săptămâna trecută, dar şi cea precedentă. Altele s-au produs în martie, când militarii noștri în rezervă au participat în cadrul unui exercițiu multinațional în România, cu implicarea soldaților de peste Prut și a celor americani. Potrivit, Ministerului Apărării, antrenamentele se fac periodic. Rezerviștii care nu se prezintă la aceste exerciții fără motive întemeiate riscă o amendă de 32 500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității – de la 100 până la 150 de ore.

De la începutul războiului din Ucraina, Moldova și-a întărit capacitățile militare cu bani europeni, dar și-a crescut propriul buget pentru apărare. Se întâmplă în ciuda statutului său de neutralitate militară. Autorităție își propun ca în câțiva ani, bugetul pentru Apărare să ajungă la 1 la sută din Produsul Intern Brut al țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE