17.7 C
Chișinău

„Are un singur scop, nu de a păstra securitatea națională, dar de a închide gurile”. Legea privind trădarea de patrie a stârnit critici dure în rândul avocaților, politicienilor și jurnaliștilor | VIDEO

Modificările propuse și votate la Codul penal al țării de către Partidul Acțiune și Solidaritate sunt criticate dur de juriști, politicieni și jurnaliști. Fostul premier Vlad Filat a calificat amendamentul drept prostie, menționând că modificările legislației efectuate de guvernarea PAS, cu caracter restrictiv și represiv, formează un tablou devastator.

VLAD FILAT, fost premier: „Ei ca ideologie au neomarxism în înțelegere și în acțiuni. Dacă ne raportăm la declarațiile și promisiunile pe care le-au făcut ei și în baza cărOra au fost votați masiv de către cetățenii RM și dincolo de modificări ale legislației sau de crearea acestui cadru represiv și restrictiv ca gravitate, ce au făcut ei până în prezent? Au închis televiziuni, resurse media, toate aceste acțiuni îndreptate împotriva opoziției, scoaterea din cursa electorală”.

Vicepreședintele CUB, Ion Bulgac, afirmă că „inițiativa de modificare a Codului Penal pentru ”reglementarea mai clară” a infracțiunii de trădare de patrie este un nou episod de abuz împotriva pluralismului politic, îmbrăcat în haine de ”intenții nobile” ale guvernării, care au pierdut orice legătură cu realitatea pământească și s-au rătăcit în jocul lor continuu de-a luptătorii împotriva războiului hibrid. ”Guvernarea /pas/ își tot adună ciocanele și ne apropiem de un punct foarte periculos pentru democrație. Știu, pare neverosimil. Probabil majoritatea dintre cei care citesc această postare aici încă nu-și pot da seama cât de tare nu există nici o legătură între ce v-au promis Maia Sandu și echipa ei acum 3-4 ani și ce fac ei de fapt”.

Cu o reacție la acest subiect a venit și președintele Partidului Nostru.

RENATO USATÎI, președintele Partidului Nostru: „Dacă critici guvernarea PAS, ești automat trădător de patrie. Guvernarea de la Chișinău a uitat că este Comisia de la Veneția și avizele lor. Unica ce lor le-a mai rămas în Parlament să facă este să ne oblige prin lege să iubim PAS-ul și pe Maia Sandu pe veci!”.

Fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi este de părere că modificările votate sunt un atentat împotriva democrației în RM.

STANISLAV PAVLOVSCHI, fost judecător la CEDO: „Guvernarea a adoptat aceste modificări cu scopul limitării dure a dreptului opoziției la libera exprimare, altfel nu poate fi privit acest lucru. Pericolul în aceste modificări constă nu numai în aceea că se limitează dur dreptul la libera exprimare a opoziției, a jurnaliștilor, dar și a cetățenilor de rând, care la fel riscă răspundere penală în situația în care ei ar face publice opiniile lor.Textul este formulat în așa o manieră că deschide pe larg ușile pentru diferite abuzuri”.

Amendamentele propuse și votate de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la Codul penal privind „trădarea de patrie” trezesc îngrijorări și din partea juriștilor.

DORIN PODLISNIC, jurist: „Norma asta are un singur scop, nu de a păstra securitatea națională, dar de a închide gura acolo unde se consideră că se atentează în ghilimele la securitatea statului, dar sub această paranja de fapt, sunt acele persoane și acea guvernare care ne conduce la ziua de azi și ne crează agenda noastră de zi cu zi – când ne trezim, ce facem, când ne culcăm. Care este scopul acestei norme? Evident că de ai reprima pe cei care nu sunt de culoare galbenă. Cineva are acum grijă de propriul fotoliu și de scrutinele electorale care ne așteaptă în toamnă și în anul 2025”.

Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Valeriu Reniță a scris că „dacă expunerile în viitorul art. 337, redactat, vor fi stilizate, după cum sună din gura lui Carp ori Cheptonar, de înaltă trădare de patrie vor putea fi acuzați și poeții, care-și varsă în stihuri focul dragostei de Lună, deci uneltesc în secret împotriva Pământului – patria umanității”.

Amintim că, modificările votate de PAS la legea privind trădarea au fost criticate și de opoziția parlamentară. Deputatul Marina Tauber spune că inițiativa are un singur scop – distrugerea opoziției care reprezintă o amenințare pentru actuala guvernare. Iar deputatul Vasile Bolea a afirmat că înainte de a fi votat asemenea amendamente urma să se expună experți internaționali și Comisia de la Veneția.El a mai menționat că colegii săi se vor adresa la Curtea Constituțională. Expertul în drept constituțional Alexandru

Cuznețov spunea că scopul amendamentului este de a transforma RM într-un stat polițienesc. Reprezentanții puterii au refuzat săcomenteze declarațiile. Aceștia își explică inițiativa prin faptul că acțiunile unor politicieni de opoziție și mass-media sunt realizate în favoarea altui stat, ostil, adică Rusia. Dar nu sunt furnizate probe pentru aceste acuzații.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE