13.2 C
Chișinău

Situație extrem de dificilă în piața de floarea-soarelui din țară. Slusari: „Ce e asta, dacă nu distrugerea premeditată a agricultorilor autohtoni? Fac apel la Președinte” | VIDEO

Fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari l-a îndemnat pe președintele Maia Sandu să atragă atenție la problema securității alimentare. În opinia lui, în piața de floarea-soarelui din țară s-a format o situație extrem de dificilă. 

„Compania transnațională cu poziții dominante în mai multe domenii din sectorul agroalimentar primește licență de import pentru aproape 70 mii tone de floarea-soarelui. Se achită bani grei traiderilor din Ucraina. În același timp, holdingul are zeci de milioane datorii față de fermierii autohtoni și nu se cunoaște când vor fi plătite restanțele. Ce asta, dacă nu distrugerea premeditată a agricultorilor autohtoni?Din păcate, nu aștept reacția de la Ministerul Agriculturii. Fac apel la Președinte, căci este vorba de securitatea alimentară”, a scris pe pagina sa de Facebook Slusari, care a fost multă vreme director executiv al Asociației Forța Fermierilor.

Pentru Canal 5 Alexandr Slusari a spus că anul trecut, întreprinderile de procesare au cumpărat floarea-soarelui de la fermierii moldoveni la un preț foarte mic, au exportat o parte din ea, nu au făcut rezerve suficiente și, în același timp, au acumulat datorii.

ALEXANDR SLUSARI, fostul vicepreședinte al Parlamentului: „Au bani să cumpere producţie în Ucraina, dar nu au bani să plătească producătorilor autohtoni pentru producţia, pentru care au plătit mai nimic. Este vorba despre securitatea alimentară, când fermierii tăi sunt aduşi la sapă de lemn, când producţia este exportată și nu este nicio planificare ca ea să rămână, ca într-un final să fie importată. Dar dacă, dintr-un motiv oarecare, să ne imaginăm, din anumite motive, Ucraina nu va exporta floarea-soarelui? Ce vom face? Securitatea alimentară constă anume în planificare corectă – prin stimulare, prin măsuri fiscale, prin prețuri bune, normale, prin lupta împotriva monopoliștilor”.

Canal 5 a solicitat de la serviciul de presă prezidențial un comentariu, dar nu am primit răspuns la apeluri şi mesaje.

Compania transnațională TransOil, menționată de Slusari, ne-a comunicat că scrisoarea noastră a fost recepţionată, dar alt răspuns n-am primit. Ministerul Agriculturii neagă acuzațiile lui Slusari. Secretarul de stat al instituţiei, Vasile Şarban, a subliniat ca ministerul nu poate interveni în relaţia dintre doi agenţi economici, iar daca între ei au aparut contradicţii, ele ţin de competenţa instantelor de judecată.

Referindu-se la situația din piața de floareasoarelui, el a explicat că eliberarea licenței de import pentru circa 64 de mii de tone în luna mai a fost legată de insuficienţa răsăritei în țara noastră, din cauza exportului mare al recoltei de anul trecut.

VASILE ŞARBAN, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii: „Ceea ce ține de relația dintre doi agenți economici nu o reglementăm noi. Ea este deja reglementată de Codul Civil. Referitor la că a procurat mai ieftin, că a vândut mai scump statul nu se implică. Noi suntem deschiși pentru toți cei care au nevoie de floarea-soarelui și în cazul când este această insuficiență de materie primă, noi trebuie să asigurăm întreg lanțul valoric cu activitate. Licențele să se acorde în dependență de necesitățile și capacitățile de procesare a unităților respective pe perioada unei luni. Noi asigurăm piața internă și nu este un risc de securitate alimentară pe partea uleiului”.

Vasile Şarban a subliniat ca producţia obţinută prin licenţa de import nu se exportă. Amintim că în martie, unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal a anunțat suspendarea activităţii din cauza imposibilităţii de a cumpăra un număr suficient de semințe de floarea-soarelui pe piața locală.

Pe de altă parte, Asociația Forța Fermierilor a menţionat atunci că în piață este răsărită, dar întreprinderile de procesare încearcă să-şi dicteze condiţiile și prețurile. Publicația Mold-Street scria atunci că una dintre întreprinderi achiziționează semințe de floarea-soarelui la un preț de sub 7000 de lei per tonă, în timp ce fermierii cer între 8000 și 10.000 de lei.

La rândul lor, producătorii de ulei afirmau că oferă prețul la care floarea-soarelui se vinde în regiune. Mold-street a scris anterior, citând oilworld, că anul trecut Moldova a devenit cel mai mare exportator de semințe de floarea-soarelui din UE.

Exporturile au constituit peste 190 de mii de tone. Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii a confirmat această cifră. În 2023, volumul producției de floarea-soarelui în Moldova a depășit 752 mii tone, cu 20 la sută mai mult decât în 2022.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE