13.2 C
Chișinău

„Pornirea cauzei penale ce vizează un membru al Comisiei de vetting este ilegală”. Tatiana Răducanu a depus mai multe plângeri pe numele Veronicăi Dragalin, la PA și CSP | VIDEO

Fosta judecătoare și fosta membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu a depus mai multe plângeri pe numele șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la Procuratura Anticorupție, dar și la Consiliului Superior al Procurorilor. La Procuratură plângerea a fost adresată în contextul scrisorii adresate judecătorilor, procurorilor și societății civile prin care Dragalin afirmă că Tatiana Răducanu ”este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat a lui Ilan Șor”.

Ziarul de Gardă scrie că Răducanu a mai expediat în data de 24 mai și în adresa CSP-ului o sesizare cu privire la acțiunile Veronicăi Dragalin, prin care a solicitat inițierea procedurii disciplinare împotriva acesteia cu aplicarea sancțiunilor.

Pentru postul nostru de televiziune, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, Violina Moraru a confirmat că plângerea a fost recepționată și se află în examinare.

Totodată, o altă plângere din 20 mai a Tatianei Răducanu, adresată procurorului general interimar Ion Munteanu, a fost redirecționată pentru examinare șefei PA, a precizat fosta judecătoare pentru Ziarul de Gardă. Ambele cereri au rămas fără răspuns, deocamdată.

Tatiana Răducanu a declarat pentru Ziarul de Gardă că Veronica Dragalin a pornit procesul penal fără a avea competențele necesare, iar procurorul general interimar este singurul care are puterea de a lua o decizie privind pornirea sau refuzul urmării penale.

Astfel, în scrisoarea sa, Răducanu a solicitat ”să fie emisă o ordonanță care să anuleze ordonanța de urmărire penală pe fapte, să fie constatată ilegalitatea netransmiterii materialelor dosarului după competență și să fie examinate materialele acumulate de Procuratura Anticorupție, cu emiterea ordonanței conform legii.”

La Inspecția procurorilor, Răducanu a invocat că deși numele său nu este indicat în ordonanța de pornire a procesului penal emisă de Dragalin, fiind deschis un dosar penal în care urmează să fie investigate fapte, fără a exista deocamdată persoane cu statut procesual, în scrisoare expediată de șefa PA este menționat numele său și „acuzații direct, învinuirea de săvârșire a unor acțiuni grave”.

Organizația non-guvernamentală Centrul de Resurse Juridice, a cărei președintă a Consiliului de Administrare a fost Răducanu, a emis anterior o declarație în care sublinia că „pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale ce vizează un membru al Comisiei de vetting este ilegală”. A doua zi, Procuratura Anticorupție a venit cu un comunicat, conform căruia participarea în calitate de membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting, în 2024, nu acordă „o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă”.

Amintim că, scandalul ce o vizează pe Răducanu a izbucnit după ce în internet a apărut o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, punea la îndoială integritatea magistratei și declara despre legăturile ei cu Veaceslav Platon și Ilan Șor, făcând referire la corespondenţa lor.

Răducanu a negat categoric aceste acuzatii. Dar în curând a demisionat din funcția de membru al comisiilor menţionate. Platon și avocatul Colenco au infirmat informațiile apărute. Ultimul spune că nu a comunicat cu Răducanu din 2014.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este așteptată în Legislativ pentru a oferi explicații în cazul fostului membru al Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu. Președintele Comisiei Juridice a Parlamentului, Veronica Roșca, a declarat pentru TV 8 că va expedia o invitație oficială la Procuratura Anticorupție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE