14.4 C
Chișinău

După ce exponenții PAS au criticat în trecut monopolul, acum îl readuc la viață: Se urmărește dominarea pieței metalelor uzate de către „Metalferos” | VIDEO

Exponenții PAS implementează încă o practică din perioada guvernării Plahotniuc, pe care o blamau. Este vorba de ideea de a institui monopol pe piața metalelor uzate de către SA „Metalferos”, cea care tocmai, după plecarea din țară a fostului lider PD, fusese lipsită de monopol pentru că ar fi asigurat venituri partidului condus de acesta. Inițiativa dominării pieței din nou de către o singură companie a stârnit revolta firmelor mici din domeniu.

Într-un comunicat de presă, asociația acestora, compusă din circa 20 de entități, afirmă că decizia ar avea consecințe negative asupra mediului concurențial și asupra afacerilor lor.

„Inițiativa ar restricționa accesul echitabil la piață și ar crea un mediu de afaceri inegal pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul metalelor uzate”, se spune în comunicat.

Tot acolo se menționează că opoziție au exprimat și Consiliul Concurenței și Camera de Comerț și Industrie, care au subliniat importanța menținerii unui mediu concurențial sănătos și echitabil pentru toți jucătorii din industrie.

În plus, Asociația afimă că firmele de colectare a metalelor deja au fost afectate de recentele reglementări fiscale care au impus taxe suplimentare și impozite, reducându-le marjele de profit și afectând în mod negativ viabilitatea afacerilor lor. În 2023, parlamentul a impus o taxă pe valoarea adăugată (TVA) de 20% la vânzarea fierului vechi, o măsură care nu se aplică în majoritatea țărilor Uniunii Europene.

„De asemenea, de la 1 ianuarie 2024, întreprinderile au fost obligate să plătească un impozit pe venit de 7% din venituri. Aceste reglementări au dus la o scădere a veniturilor la bugetul de stat, contrar așteptărilor inițiale. În 2022, firmele implicate în colectarea fierului vechi au contribuit cu 270 de milioane de lei la trezoreria statului, în timp ce în 2023, după introducerea TVA-ului, contribuțiile au scăzut la 240 de milioane de lei”.

Asociația a mai adăugat că un eventual monopol în sectorul deșeurilor metalice ar aduce cu sine scheme de furturi, corupție, abuzuri de putere și eliminarea competiției.

„În anul 2019, guvernul era sub conducerea premierului de atunci, Maia Sandu. Având această informație în vedere, membrii Asociației „Metal” nu pot să nu observe paradoxul apărut: de ce reprezentanții echipei actuale a președintelui Maia Sandu susțin atât de vehement acordarea unui drept de monopol către Metalferos pentru furnizarea de fier vechi către Uzina Metalurgică din Râbnița?”, se întreabă retoric membrii asociației.

Nedumerirea asociației se explică prin faptul că, în 2019, întreprinderea de stat „Metalferos” a fost lipsită de monopolul la comerţul şi exportul de metale feroase şi neferoase anume de guvernul condus de Maia Sandu. Ministrul de atunci al Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, menţiona că regulamentul fusese întocmit în aşa fel, încât licenţa să poate fi obţinută doar de o singură companie – „Metalferos”. El mai spunea că, următorul pas trebuie să fie modificarea legislației republicii în conformitate cu standardele Uniunii Europene.

Iar premierul de la acea vreme, Maia Sandu, spunea, la rândul ei, că „demult așteaptă această decizie” şi și-a exprimat speranța că, odată cu aceasta, „va cădea încă un monopol în Moldova”. În hotărârea de a lăsa Metalferos fără monopol, exponenții PAS invocau faptul că întreprinderea era o sursă de finanţare pentru anumite partide şi politicieni, în special Partidul Democrat.

Acuzațiile au stat și la baza unei anchete penale, potrivit căreia prejudiciul cauzat statului, din schemele ce ar fi funcționat la Metalferos, era de peste 700 de milioane de lei. Învinuit în dosar fusese Vlad Plahotniuc, avocatul căruia a declarat că acuzațiile aduse clientului său sunt nefondate.

Puterea nu a reacționat deocamdată la declarațiile asociației companiilor de colectarea metalului uzat, dar Guvernul a explicat introducerea monopolului fiscal pe piața metalelor uzate prin creșterea veniturilor la bugetul de stat, dar și, cităm: ”corectarea deficiențelor concurențiale sau consolidarea controlului asupra unei piețe de importanță națională sau strategică.”

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE