19.2 C
Chișinău

Radu Marian, despre creșterea insuficientă a salariilor și controversata reformă a justiției: PAS are nevoie de încă un mandat pentru a finaliza ceea ce a început | VIDEO

Deputatul PAS Radu Marian a recunoscut la o emisiuni de la Exclusiv TV că creșterea reală a salariilor din Moldova a compensat doar puțin inflația uriașă care a fost în țară. „În condițiile unei inflații cumulative de circa 50% în ultimii trei ani, salariile au crescut în termeni reali cu 3-4%”, a spus Marian.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Veniturile populației, comparativ cu trei ani în urmă sunt comparabile cu rata inflației care a crescut. Evident, cea mai afectată pătură de către ritmul inflaționist pe care l-am avut a fost clasa mijlocie și evident că ei sunt cei mai afectați, dar dacă să ne uităm statistic, la cifre, salariu este acum cumva 3-4% mai mare decât rata cumulativă a inflației. Evident că nu este suficient, dar noi am depus eforturi ca să protejăm puterea de cumpărare”.

Cu toate acestea, economiștii au spus anterior că situația reală părea mult mai proastă.

Potrivit expertului IDIS Viitorul Veaceslav Ionita, în 2022, în Moldova s-a înregistrat o inflație record din ultimii 20 de ani. Acum doi ani, inflația anuală a ajuns la 34,62%.

Potrivit acestuia, prețurile au crescut dacă luăm anii 2020–2023, prețurile au crescut cu 56%, iar la produsele alimentare cu 62%. Astfel, în 3 ani în țara noastră, prețurile la alimente au crescut mai mult decât în oricare 5 ani în ultimii 20 de ani”, spune expertul.

Totodată, „În 2021, salariile în termeni reali nu au crescut deloc în 2022, salariile au scăzut, adică au crescut nominal, dar în ceea ce privește puterea de cumpărare, salariile au scăzut; Și abia în 2023 ne-am revenit, adică creșterea salariilor din 2023 a acoperit căderea din 2022. Evident, trebuie să treacă o perioadă până să începem să uităm de prețurile din 2020, dar încă ne amintim de șocul și necazurile din 2021”, spunea Veaceslav Ioniță.

Și aceasta este o adevărată evaluare a eforturilor autorităților despre care a vorbit Marian.

În 2022, în Moldova s-a înregistrat o inflație record din ultimii 20 de ani. Acum doi ani, inflația anuală a ajuns la 34,62%.

În același platou, Radu Marian a declarat că PAS mai are nevoie de încă un mandat pentru a finaliza reformele din sistemul justiției.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Evident că a curăța justiția a fost unul din angajamentele noastre cheie, dar nimeni nu a spus că lucrurile se întâmplă în 3 sau în 4 ani. Evident, când se întâmplă mai greu decât noi ne-am așteptat și noi avem probleme în acest sector, dar eu cred că calea este corectă, doar că trebuie lucrurile să fie accelerate.Noi am oferit absolut toate pârghiile, în special judecătorilor, să ia decizii. Dacă judecătorii au suficient curaj în câteva săptămâni, pot să dea decizii executorii pe anumite dosare de mare rezonanță. Mingea este la ei”.

Deputatul a ținut să precizeze că Parlamentul este pe cale să voteze în lectura a doua crearea Tribunalului anticorupție, o măsură menită să accelereze soluționarea dosarelor de corupție.

În același timp, reforma justiției realizată de PAS este cel mai criticat domeniu atât în țară, cât și în străinătate.

Menționăm că, anterior, experții Comisiei de la Veneția au declarat că este inoportună crearea unei judecătorii anticorupție în condițiile în care au fost deja inițiate anumite reforme în sistemul judecătoresc, care nu s-au soldat cu rezultate, iar noua lege va fragmenta și mai mult corpul judecătoresc, deoarece va oferi un statut privilegiat judecătorilor care vor examina dosarele de corupție.

Anterior, Departamentul de Stat al SUA a publicat raportul său anual privind situația drepturilor omului în Republica Moldova. Experții au menționat că fenomenul corupției rămâne larg răspândit în țara noastră, iar independența justiției este în continuare o problemă serioasă din cauza justiției selective, în care legea nu a fost aplicată în mod egal pentru toți, dar aplicată în mod selectiv din motive politice.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a constatat că, deși autoritățile moldovenești au luat unele măsuri pentru a combate corupția, acestea au fost în mare parte nereușite. Și Fredoom House a constatat într-un studiu că justiția în țara noastră continuă să fie selectivă, iar actul este influențat de un grup de interese din interior, susținut de unii reprezentanți ai Guvernului. Ministrul Justiției spunea atunci că nu a studiat rapoartele. Și unii experți de la Chișinău au spus că că acest proiect este neargumentat, costisitor și dificil de implementat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE