21.6 C
Chișinău

Examinarea dosarului Evgheniei Guțul, amânată de magistrații Judecătoriei Buiucani. Bașcanul, la mitingul în susținerea sa: autoritățile se grăbesc să mă judece, eu însă cred în Victorie! | VIDEO

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a amânat pentru data de 3 iunie examinarea dosarului în care bașcanul Găgăuziei și o secretară din cadrul Oficiului Central al Partidului interzis „Șor”, sunt acuzate de acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat. În timpul desfășurării ședinței, în fața instanței au venit susținători ai guvernatorului ca să ceară dreptate pentru Evghenia Guțul.

În susținerea bașcanului au venit și deputați.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat independent: „Bașcanul vostru a vrut și vrea o viață mai bună pentru locuitorii Găgăuziei. Vrea ca voi să aveți gaz mai ieftin, ca pensionarii să primească adaosuri, ca adaosuri și salarii mai mari să aibă și bugetarii. Astăzi noi suntem convinși că dacă autoritățile nu ar fi pus bețe în roate construcției GăgăuziaLand, în data de 1 iunie, copiii din autonomie la fel ca și cei din Orhei, sărbătoreau Ziua Internațională a Copiilor în noul centru de distracții. Totul este din cauza că ei se tem de Partidul Șor, se tem de Ilan Șor de tot ce are legătură cu aceste nume”.

ILIA UZUN, deputatul Adunării Populare a UTA Găgăuzia, adjunctul șefului executivului de la Comrat: „Bașcanul nostru nu este vinovată cu nimic. Ea a câștigat alegerile corect. Autoritățile nu au motive să o preseze și să o sperie, dar ei fac asta de ce? Pentru că la fel cum a spus Reghina Vladimerovna Apostolova, ei se tem de oamenii care au legătură cu
Ilan Mironovici Șor”.

Bașcanul Evghenia Guțul a declarat în fața mulțimii că dosarul este politic și a fost fabricat, menționând că atât ea cât și colega sa își vor demonstra nevinovăția.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Vă mulțumesc că de fiecare dată dvs. apărați autonomia noastră. Astăzi, ei nu o judecă pe Evghenia Guțul, dar pe bașcanul Găgăuziei. Judecă autonomia noastră pe care vor să o compare cu regiuni obișnuite, vor să ne lichideze Găgăuzia, dar nu vom permite asta”.

Mai apoi, la ieșirea din sala de judecată, Guțul a declarat că magistrații au luat în considerare primul demers al avocaților ei, iar ședința a fost amânată pentru data de 3 iunie.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „De ce pe data de 3 noi înțelegem că ei examinează în mod prioritar, pentru a mă judeca, dar eu cred că în justiția noastră au rămas judecători onești care urmează buchia legii și nu se vor lăsa presați de autorități. Eu cred în victorie, ea este aproape”.

Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje. La mijlocul lui aprilie, cauza penală în privința bașcanului și a unei secretare din cadrul Oficiului central al fostului partid politic Șor a fost trimisă în instanța de judecată.

Cele două sunt învinuite de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în calitate de complice.

Procuratura Anticorupție a precizat că urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale. Evghenia Guțul respinge toate învinuirile și califică dosarul drept unul politic. Anterior, instituțiile satului au declarat că nu execută comenzi politice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE