30.2 C
Chișinău

Сandidat la funcția de judecător CSJ Vladislav Gribincea a primit peste un milion de lei donații. Banii au fost oferiți de soacra acestuia | VIDEO

Peste un milion de lei donații a primit în anul 2020 familia juristului Vladislav Gribincea, care a candidat la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Banii au fost oferiți de soacra acestuia, care ar fi primit mai multe sporuri de la o bancă privată din Moldova. Datele se conțin în raportul de evaluare al lui Gribincea, făcut public de Comisia Vetting. Astfel, potrivit datelor publicate, ”acum patru ani, soacra lui Gribincea i-a donat familiei acestuia 25.000 EUR și 30.000 USD sau aproximativ 1.040.000 MDL”.

Fiindu-i solicitate mai multe detalii referitoare la acest aspect, Gribincea a afirmat că donația a fost determinată de faptul că soacra sa a primit mai multe sporuri de la o bancă unde a deținut funcția de contabil șef. De asemenea, acesta a afirmat că ea și-a vândut mai multe acțiuni și a închis mai multe depozite bancare, iar banii au fost extrași și donați în numerar. Potrivit soacrei subiectului, donația a fost motivată de dorința ei de a ajuta financiar familia subiectului încă de la începutul căsătoriei, doar că nu avea această posibilitatea la acea dată.

De asemenea, conform extraselor bancare ale soției lui Gribincea, în perioada 2017-2022, aceasta a primit transferuri în sume mai mici de la mama ei, în total 120.000 MDL. Gribincea a explicat că aceste transferuri reprezintă donații făcute de soacra sa cu diverse ocazii, cum ar fi cadouri la zilele de naștere ale soției și copiilor, precum și cu alte ocazii.

Comisia Vetting a constatat că, în perioada 2011-2020, soacra subiectului a obținut un venit total de peste opt milioane de lei. Astfel, este justificat să se presupună că aceasta dispunea de suficiente resurse financiare pentru a face donațiile menționate. Prin urmare, Comisia nu a identificat niciun motiv să pună la îndoială caracterul lor autentic și gratuit.

Potrivit informațiilor, la 4 mai 2018, soacra subiectului a primit de la o persoană neidentificată o donație de aproximativ 300.000 MDL pe contul său bancar. În aceeași zi, soția subiectului a primit un transfer de aproximativ 300.000 MDL în contul ei deținut la aceeași bancă.

Fiind întrebat despre posibila legătură între acest transferuri, Gribincea a menționat că suma primită de soția sa reprezintă prețul primit din vânzarea acțiunilor pe care le deținea la bancă. Această sumă a fost recepționată de la o bancă prin transfer. După ce a primit banii, soția sa i-a transferat mamei sale. Potrivit subiectului, banii au fost transferați soacrei sale pentru a plăti o datorie mai veche.

Soacra lui Vladislav Gribincea este și soacra fostului ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, despre care o deputată BCS spunea că ar fi realizat o tranzacție dubioasă, de pe urma căreia, instituția bancară în care activa femeia, în calitate de contabilă-șefă, a primit 2,45 miliarde de lei din garanțiile de stat.

Menționăm că dosarul lui Gribincea, înscris în cursa pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție, a fost declarat inadmisibil de Consiliul Superior al Magistraturii. Motivul este neprezentarea certificatului de sănătate și a două recomadări de la persoane notorii din Justiție. În reacție, el a spus că nu a fost contactat niciodată de către CSM pentru a ridica actul medical, iar în ce privește al doilea certificat a afirmat că solicitarea este excesivă la care trebuie renunțat și a adăugat că va solicita CSM să își revizuiască hotărârea.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE