26.2 C
Chișinău

„Primul muzeu al corupției în aer liber”. Primarul orașului Leova cere Maiei Sandu să-l oblige pe Andrei Spînu să facă publice contractele de construcție a drumului Leova-Bumbăta | VIDEO

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a cerut președintelui Maia Sandu să-l oblige pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu să facă publice contractele de construcție a drumului Leova-Bumbăta și anexele cu toate semnăturile. Edilul a spus că această arteră, care face obiectul unei urmăriri penale a Procuraturii Anticorupție, ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în platoul postului N4.

ALEXANDRU BUJOREANU, primarul oraşului Leova: „Iar, din informația pe care o avem noi, CNA a făcut o expertiză pe acele costuri. În cadul expertizei, se discută că au fost estimate supracosturi de la costurile de piață între 3 și 4 milioane de euro. Dacă nu este așa atunci, repetat îi solicităm domnului Spînu să publice acele devize pentru că, dacă e adevărat să există așa o expertiză, cel mai probabil ea și a stat la baza pornirii urmăririi penale în care bănuit este șeful Administrației de Stat a Drumului. Crede cineva că în R Moldova un șef de întreprindere de stat responsabilă, semnează un contract de 262 de milioane de lei, fără să cunoască ministrul? Nu, nu poate fi acest lucru”.

Acum câteva săptămâni, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a făcut publice 117 documente referitoare la construcţia punctului de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, drumului de acces și şoselei de centură de la Leova.

El a scris într-o postare că este gata să ofere orice documente sau informații celor care au dubii cu privire la acest sau alte proiecte implementate de minister.

Dar primarul din Leova a declarat la postul N4 că documentele publicate de Spînu sunt incomplete.

ALEXANDRU BUJOREANU, primarul oraşului Leova: „Aţi văzut, probabil, o săptămână în urmă dumnealui a făcut o publicaţie. Eu am examinat fiecare document publicat de dumnealui. Ce vreţi este acolo, numai nu devizele. Or, devizele arată cât a costat în fond acest drum”.

Alexandru Bujoreanu a mai semnalat momente foarte ciudate referitoare la construcția drumului Leova-Bumbăta, când antreprenorul a lucrat câteva luni fără contract, în avans.

ALEXANDRU BUJOREANU, primarul oraşului Leova: „Contractul, a fost semnat, dacă nu greșesc, în septembrie, iar lucrările au început în iulie. Ce companie serioasă ar începe lucrul în avans, cu trei luni înainte de a semna contractul, fără a avea certitudinea că va fi selectată? Iar în februarie, domnul Spinu pleacă la Președinție, ca secretar al Președinției. Ce-a fost asta? Pentru că nouă deseori ni se spune că dânsul nu era ministru când a fost semnat contractul. Ba da, era. Și aici sunt foarte multe semne de întrebare. Eu merg ca martor în acel dosar. Am dat probele, inclusiv procurorului care m-a audiat”.

Faptul că semnarea contractului de construcție a drumului Leova-Bumbăta a avut loc în perioada când Andrei Spînu era încă ministrul Infrastructurii în Guvernul Nataliei Gavrilița este confirmat de acte postate în internet.

Am contactat Ministerul Infrastructurii pentru comentarii, dar nimeni nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje. Anterior, Andrei Spînu a declarat că s-a săturat să comenteze atâtea falsuri și i-a îndreptat pe toți cei care aveau întrebări în acest sens la Procuratura Anticorupție.

Potrivit lui, cei peste 260 de milioane de lei cheltuiți pentru construcția drumului de 3,6 km lungime la Leova includ și costurile de construire a punctului de control, iluminat și alte tipuri de lucrări. Ministrul a spus că realizarea unui drum nou de la zero a costat 100 de milioane de lei, alte 34 de milioane au fost cheltuite pentru punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta. În legătură cu acuzațiile lansate, am contactat și Administrația de Stat a Drumurilor, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon şi mesaje.

Construcția drumului de acces al punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022. Inițial, costul total al proiectului a fost estimat la 250 de milioane de lei. Dar cu timpul cheltuielile au crescut cu 30 de milioane. La sfârșitul anului trecut, Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal pentru „abuz în serviciu” împotriva unor funcționari din conducerea Administrației de Stat a Drumurilor, iar obiectul investigației îl constituie verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta.

Iar în februarie 2024, au fost efectuate mai multe percheziții în birourile angajaților instituţiei și companiei care a efectuat lucrările. Procuratura nu a prezentat încă rezultatele anchetei. Spînu și-a exprimat atunci la Pro TV nemulțumirea vădită față de investigaţie, menționând că „procuratura ar trebui să se concentreze pe lucruri mult mai serioase de care ar trebui să se ocupe”. El a mai declarat că este absolut sigur că directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, nu a făcut absolut nimic ilegal, inclusiv pe această porțiune de drum.”

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE