Un show satanist al unei vrăjitoare irlandeze, care seamănă mai degrabă cu o exorcizare live, dansul participantului Finlandei, ce apare pe jumătate gol și triumful interpreților non-binari. În fiecare an, principala competiție de cântece din Europa șochează din ce în ce mai mulți admiratori și spectatori ai săi. Dar versiunea actuală bate, cu siguranță, toate recordurile.
„Eurovision” s-a transformat dintr-o competiție muzicală într-un spectacol stăpânit de depravare și idei ce contrazic bunul simț, distorsionând imaginea Europei și subminând valorile fundamentale ale bătrânului continent. Așa au comentat mulți politicieni și experți moldoveni rezultatele concursului de cântece Eurovision 2024, care s-a încheiat weekendul trecut la Malmo, Suedia.
Mulți dintre ei consideră că Republica Moldova ar trebui să refuze participarea la această întrecere muzicală. Fostul ministru al Educației Corneliu Popovici a declarat în cadrul emisiunii De facto că Eurovisionul de astăzi și-a pierdut misiunea de a fi un concurs muzical și de a promova frumosul, devenind o caricatură a artei și a bunului simț.
CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației, membru al Consiliului de Supraveghere al TRM: „Cred că colegii români au avut perfectă dreptate când au refuzat să participe la acest festival, să-i spunem așa. Așa cum nici alte țări nu participă. Organizatorul acestei competiții din partea Republicii Moldova este „Teleradio-Moldova”. Nu cred că TeleradioMoldova are bani în plus pentru a trimite interpreți la acest festival în condițiile în care, de exemplu, România crede că nu ar trebui să trimită pe nimeni. Sau în alte țări. Prin urmare, cred că TeleradioMoldova a făcut o greșeală”.
Președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a numit acestă ediție a Eurovision-ului un teatru al absurdului, ce distorsionează valorile tradiționale europene.
“Scena acestui eveniment, cândva iconic, pare să fi fost captivată de un spectacol al excesului și dezmățului, în care modestia, moralitatea și respectul pentru tradițiile culturale europene au fost înlocuite cu excentricități și exhibiții sexuale.
Astfel, Eurovisionul, care ar trebui să fie un ambasador al diversității anume a culturii europene autentice, a devenit din ce în ce mai mult o platformă pentru perpetuarea stereotipurilor. Această distorsionare a imaginii Europei nu face decât să alimenteze propaganda și dezinformarea, precum cea promovată de Rusia, care încearcă să reducă Europa la o simplă caricatură a valorilor LGBTQ+ și a migrației. În realitate, Europa este mult mai bogată și mai diversă cultural, spiritual și moral”, a scris Dragoș Galbur.
În acest sens, președintele Partidului Național Moldovenesc consideră că Moldova nu ar trebui să mai participe la Eurovision.
„Trebuie să ne întrebăm dacă Republica Moldova trebuie să continue să participe la acest teatru al absurdului. De exemplu, România nu a participat la Eurovision anul acesta și nimeni nu a avut de suferit din această cauză”, a menționat Dragoș Galbur.
Reprezentantul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu, de asemenea consideră că țara noastră ar trebui să urmeze exemplul României și să nu participe la această competiție. ”Am știut mereu că Eurovisionul înseamnă mai puțin muzică și mai mult politică remixată cu exhibiționism. Deci, prea mari pretenții nu aveam oricum. Dar să vezi calificate în finală piese care nu ar merita să fie difuzate nici la radiouri locale, în timp ce piesa interpretată de Natalia Barbu să rămână pe dinafară, e prea de tot”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.
Președintele asociației UNIREA-ODIP, Vlad Bilețchi, a scris pe canalul său Telegram că, propaganda rusă nu trebuie să facă nimic – este suficient să le arate oamenilor scene de la Eurovision 2024. “Și eu vreau în Uniunea Europeană, dar fără asemenea „valori”, a scris el comentând concursul.
Anul acesta, Moldova a fost reprezentată la Eurovision de
Natalia Barbu cu piesa „In the middle”, care nu a putut ajunge în finala competiției, ocupând doar locul 13 în prima semifinală.
Câștigătorul Eurovision 2024 a fost rapperul Nemo, în vârstă de 24 de ani, din Elveția. El se identifică fiind non-binar și cere să folosească pronumele „ei” atunci când se referă la el însuși. Cântecul câștigător „The Code” vorbește despre experiența de a-și accepta identitatea și de a fi non-binar.
Este prima dată când un artist non-binar câștigă această competiție muzicală. „Eurovision 2024” a fost marcat și de interpretarea unei vrăjitoare ciudate din Irlanda, care a executat un „ritual diavolesc” pe scenă, și a solistului gol al unei trupe finlandeze, care a alergat în fața publicului în slipi transparenți. De altfel, ambii participanți au ajuns în finală.