8.3 C
Chișinău

Exerciții militare comune și procurarea în comun a armelor. Ce presupune aprofundarea cooperării în domeniul apărării dintre Moldova și UE | VIDEO

Republica Moldova și Uniunea Europeană își vor aprofunda cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent. Despre asta scris Financial Times. Propunerea vine din partea UE și urmează să fie aprobată săptămâna viitoare. Astfel, țara noastră va spori schimbul de informații, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în achiziția comună de arme. Potrivit publicației, aceste măsuri vor consolida legăturile de securitate ale Moldovei cu partenerii occidentali.

”Parteneriatul de securitate și apărare” propus cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova s-ar putea confrunta cu aceeași soartă ca și Ucraina dacă se va alinia cu Occidentul”, notează Financial Time.

Publicația mai scrie că, noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul ar urma să ”consolideze” participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare ”în direct”.

Chișinăul ar fi, de asemenea, integrat în ”inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune”. De asemenea, Moldova și UE vor lua măsuri pentru ”extinderea domeniului de aplicare” și creșterea nivelului de clasificare a informațiilor partajate, se arată în propunere.

Parteneriatul va urmări, de asemenea, să sporească cooperarea dintre agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării externe, amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document. Propunerea va fi discutată de diplomații UE săptămâna aceasta și urmează să fie aprobată oficial săptămâna viitoare. Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană au refuzat însă să comenteze, notează Financial Times.

Am vrut să aflăm mai multe detalii despre parteneriatul dintre Moldova și UE de la Ministerul Apărării, însă purtătoarea de cuvânt a instituției ne-a declarat că va reveni cu detalii după amiază.

Recent, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia și Luxemburg, Viorel Cibotaru, a declarat că începând cu anul viitor, țara noastră va intra într-o nouă fază a legăturii cu NATO, bazată pe un program individual, consolidat de parteneriat, care va integra toate programele existente.

Potrivit lui Cibotaru, NATO deja s-a implicat, la solicitarea actualei conduceri a țării, în anumite procese, iar recent, conducerea moldovenească la diferite niveluri, miniștrii, reprezentanți ai instituțiilor de stat ale țării au fost în contact permanent și au făcut schimb de experiență și informații cu oficiali ai Alianței Nord-Atlantice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE