22.2 C
Chișinău

Blocul ”Victorie” cere CC să verifice constituționalitatea legii privind introducerea parțială a votului prin corespondență. Alexei Lungu: „Suntem un stat acolo unde clasa de la guvernare guvernează prin furt” | VIDEO

Reprezentanții blocului politic „Victorie” au cerut Curții Constituționale să verifice constituționalitatea legii privind introducerea parțială a votului prin corespondență. Aceștia consideră că atât adoptarea acestei legi în ansamblu, cât și unele dintre prevederile sale sunt ilegale. În special, documentul atrage atenția asupra faptului că legea adoptată îi pune în condiții inegale pe cetățenii moldoveni aflați peste hotare.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Legea această deja a făcut mai multe semne de întrebare, cum a fost votată, încălcarea procedurii, discriminarea diasporei. Președinte Maia Sandu, care a spus că așteptăm ce a să spună Comisia de la Veneția și ieri a promulgat această Lege și nu a așteptat nici o părere de la Comisia de la Veneția. Cum a să voteză diaspora din Federația Rusă, cum a să voteze și alți cetățeni din diaspora, de exemplu din Italia din Franța, ăn baza la care criterii totuși au fost alese țările SUA, Canada și alte țări destul de mici unde diaspora nu este atât de considerabilă cum este de exemplu în Federația Rusă și unele țări mai mari europene”.

VADIM FOTESCU, deputta independent: „În conformitate cu articolul 38 din Constituție, toți cetățenii ar trebui să aibă drepturi egale în exercitarea votului și a alegerilor de orice nivel. Dacă este un așa-zis proiect pilot, așa cum încearcă adesea să se justifice domnii de la PAS, atunci nu ar trebui să aibă consecințe juridice. În plus, există și un decalaj în timp. După ce votul în țara noastră se va încheia, acolo va continua încă zece ore și, din păcate, opoziția nu are niciun control asupra buletinelor de vot care vor veni prin poștă. Nu mă refer la faptul că în CEC nu mai este nimeni din partea partidelor de opoziție”.

Reprezentanții blocului politic ”Victorie” se tem de eventuale falsificări.

VASILE BOLEA: „Președinta țării care întrun interviu a spus că va expune acest proiect de lege, care deja a devenit lege, unei expertize, expertizeie Comisie de la Venezia , nu a fost să fie. Vineri a promulgat legea care din punctul nostru de vedere este o lege antidemocratică. Încălcarea legislație naționale și a Constituției. încălcarea mai multor avize și bunilor practici în materie electorală care spun următoarele: că în anul electoral legislația electorală nu se modifică. Mai multe buletine de vot se vor răspăndi pe mai multe țări. Astfel dând posibilitate celor care se vor folosi de acest mecanism să încerce să fraudeze alegerile prin vestitul sistem carusel”.

ALEXEI LUNGU: „Suntem un stat acolo unde clasa de la guvernare guvernează prin furt. Deja suntem obișnuiți. În 2023 au furat votul cetățenilor care au venit la alegerile locale pentru a schimba fața satelor și orașelor unde trăiesc. Astăzi asistăm la un nou furt din partea Guvernării. Vor să fure viitorul copiilor noștri. Trebuie să atragem atenție tuturor misiunilor diplomatice și partenerilor peste hotare. La ziua de astăzi Maia Sandu are frică enormă că în urma alergiilor prezidențiale în Italia, în Spania, Germania, România, Portugalia să demonstreză că acea diasporă despre care striga în gura mare după ce și-a luat mandatu că o susține de o 100% să vadă că oamenii nu mai cred în această guvernare mincinoasă care nu face absolut nimic decât să ne fure”.

Serviciul de presă al Președinției a declarat pentru Canal 5 că nu comentează aceste declarații.

Reamintim că, în luna aprilie, cu voturile a 57 de deputați PAS, a fost adoptată legea care permite moldovenilor care locuiesc în șase țări să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul din această toamnă, este vorba despre SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Opoziția parlamentară a acuzat partidul de guvernământ de o abordare selectivă, deoarece în lista lista țărilor în care se va vota prin poștă sunt incluse acele state în care Sandu a obținut numărul maxim de voturi la alegerile prezidențiale de acum 4 ani, în timp ce statele în care votanții au preferat alți candidați nu au fost incluse.

Răspunzând la criticile din partea opoziției, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul PAS Veronica Roșca, a spus că lista va fi extinsă în viitor și că legea a fost adoptată pentru îmbunătățirea legislației, iar după asta va fi transmisă pentru expertizare la Comisia de la Veneția. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, până la promulgarea legii de către Maia Sandu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE