Până la Paștele Blajinilor au rămas două zile, iar în acest sens chișinăuienii se grăbesc să cumpere cele necesare. Am mers în piața centrală, unde, pe lângă mâncare, oamenii pot găsi veselă, prosoape și mici suveniruri, care, conform tradiției, vor fi date de pomană pentru cei răposați.
Potrivit cumpărătorilor, anul acesta, pentru a achiziționa tot ce este necesar pentru comemorarea morților, vor trebui să scoată din buzunare de la o mie până la cinci mii de lei, în funcție de necesitatea fiecăruia, dar pentru majoritatea cetățenilor, în special pensionari, aceasta este o cheltuială foarte mare.
Dulciurile costă între 85 și 300 de lei kilogramul, biscuiții – între 35 și 70 de lei, colacii se vând cu 10 lei bucata și tot acesta este preșul de pornire pentru prosoape, care ajunge la 50 de lei bucata. Tot cu până la 50 de lei se vând farfuriile, iar chibriturile cu până la 8 lei setul din zece bucăți.
„Părinții mei nu sunt aici, sunt în raion, aici sunt părinții soțului. Se adună câte un pic și acolo și aici, și se ajunge până la 5 mii de lei. Dar dacă totuși la noi sunt astfel de tradiții, nu putem să nu le respectăm”.
„Scump! Și soțul este înmormântat, și fiul, și părinții.
– Cât aproximativ veți cheltui?
– Toată pensia o voi cheltui, trebuie și pomene, trebuie și bucate de pregătit”.
„Cumpărăm de toate câte un pic, o bucată de salam, o bucată de pastramă, legume, fructe. O singură dată în an este această sărbătoare”.
Sunt și dintre cei care se limitează să cumpere doar strictul necesar, chiar și așa, aceștia spun că pensia nu este suficientă.
„Of, tare multe trebuie, dar foarte puține luăm cu pensia noastră. Nu am luat nimic așa serios, de toate câte un pic”.
„Pensia este mică, am 1700 de lei.
– Vă ajunge?
– Bine, că sunt copii și ei mă ajută, dar așa…”.
Oamenii au ținut să ia tot ce le trebuie, chiar dacă au dat ultimul ban. Așa că, vânzătorii nu s-au plâns pe lipsa de cumpărători.
„Sunt foarte mulți oameni, mulți cumpără pască, rândul este mare de dimineață până seara. Care sunt mici, care de pomană dau- foarte multe se cumpără. Colacii la fel, la noi s-a golit totul, de dimineață am vândut vreo 500 de colaci”.
Potrivit tradiției, Paștele Blajinilor este marcat la o săptămână după Paști.