26.6 C
Chișinău

„Sistemul „Prevetting/Vetting”, operațiunile de transport de gaze naturale și sfera achizițiilor publice”. Victoria Furtună, despre domeniile cu cel mai mare risc de corupție, care vor fi inspectate de ONG-ul său | VIDEO

Victoria Furtună, care anterior în semn de protest și-a depus demisia din cadrul Procuraturii Anticorupție, a anunțat crearea Asociației obștești „Vox Populi, Vox Dei”. În cadrul unei conferințe de presă, procurorul a menționat că noua structură va monitoriza și va dezvălui cazurile mari de corupție.

Victoria Furtună a spus că Asociația „Vox Populi, Vox Dei” nu este orientată spre activitate politică, sarcina sa principală va fi colectarea informațiilor despre acte de corupţie, întocmirea rapoartelor și adresarea în instanțe de judecată.

VICTORIA FURTUNĂ, procuror: „Oricât unii ar încerca să manipuleze cu opinia publică, repet încă odată: nu încercați să mă atrageți în jocurile politice. Nu am acest scop. Eu sunt un om care va lupta cu această mașinărie de represii a guvernării, va scoate la iveală acele încălcări ale legislației. Voi încerca să contracarez actele de corupție și să sensibilizez opinia publică”.

Asociația „Vox Populi, Vox Dei” va întocmi rapoarte de analiză care vor fi expediate instituţiilor de urmărire penală pentru a fi investigate abuzurile săvârșite de către persoane publice sau cu funcție de demnitate publică.

Unul dintre domeniile care trebuie investigate, potrivit lui Furtună, este schema de cumpărare a gazelor în perioada stării de urgență, când Comisia pentru Situaţii Excepţionale a cerut ca Moldovagaz să transmită rețelele de transport a combustibilului către Westmoldtransgaz, 75 la sută din acțiunile căreia aparțin companiei românești Transgaz.

VICTORIA FURTUNĂ, procuror: „Deoarece la moment, sistemul de transportare a gazelor este gestionat doar de un singur operator, persistă riscul în viitor ca prețul la transportarea gazelor să fie dictat doar de „Transgaz” și BERD din România”.

Printre alte domenii cu cel mai mare risc de corupție, potrivit lui Furtună, sunt sistemul „Prevetting/Vetting”, operațiunile de cumpărare și transport de gaze naturale și sfera achizițiilor publice.

Procurorul a mai numit în acest sens sistemul bancar și de transport care se află în gestiune și finanțare externă, precum și pierderea intenționată a proprietății statului, şi a dat drept exemplu Aeroportul Chișinău.

Potrivit Victoriei Furtună, toate materialele despre corupție și acțiuni ilegale vor fi făcute publice de noul ONG pentru informarea publicului și vor fi, de asemenea, transmise instituțiilor internaționale.

Comentând pentru Canal 5 închiderea de către autorități a 13 posturi TV, Furtună a declarat că în acest caz este vorba despre atitudine părtinitoare.

VICTORIA FURTUNĂ, procuror: „Eu consider că Consiliul Audiovizualului trebuie să ia o atitudine serioasă față de toate prestațiile a tuturor canalelor și să nu privească părtinitor față de unele canale care aparțin partidului de guvernare și alte canale care au opinii separate. Deci, critica constructivă trebuie apreciată, dar nu condamnată”.

Amintim că, procurorul Anticorupție Victoria Furtună și-a anunțat demisia în 11 martie, după ce ar fi fost declarată de SIS „o amenințare la adresa securității naționale” şi i-ar fi fost restricţionat accesul la materialele dosarului pe care îl instrumentează. Furtună a declarat că SIS i-ar fi înaintat oficial învinuirea după ce ea ar fi inițiat, pe 11 ianuarie, un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării.

La o zi după anunț, angajații Secției misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale au efectuat percheziții în biroul Victoriei Furtună, cu acordul procurorului-șef Anticorupție, Veronica Dragalin.

Furtună este bănuită că ar fi divulgat date din cauza penală pe care o instrumenta. SIS-ul ne-a scris atunci într-un mesaj că, în activitatea sa, acționează în strictă conformitate cu prevederile legale, cu respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE