Avocatul Aureliu Colenco s-a adresat Curții de Apel Chișinău cu solicitarea de a anula ordinul Biroului Național de Statistică cu privire la recensământul populației, lansat de autorități. Totodată, el a a contestat în instanța de judecată ordinul BNS din 11 martie curent. Potrivit apărătorului, unele dintre întrebările chestionarului afectează viața privată și încalcă drepturile și libertățile cetățenilor. Biroul Național de Statistică nu a comentat deocamdată declarația.
Într-o declarație pentru Canal 5, apărătorul a spus că ordinul BNS din 11 martie curent cu privire la aprobarea chestionarelor pentru colectarea datelor recensământului populației și a locuințelor este ilegal din mai multe considerente.
AURELIU COLENCO, avocat: „Întrebările aprobate depășesc data de referință a recensământului, care este 8 aprilie 2024, ora 00:00. Întrebările aprobate creează o sarcină excesivă pentru respondenți, pentru că vizează unele informații care pot fi obținute și din alte surse informaționale de stat. Aceasta constituie o ingerință care nu e necesară în viața privată a persoanelor responsabile, care urmează să răspundă la aceste întrebări”.
Colenco susține că scopul recensământului ar trebui să fie cel de a colecta, analiza și disemina date demografice, economice și sociale existente la data de 8 aprilie curent. Or, potrivit lui, multe aspecte incluse în chestionar puteau fi stabilite prin utilizarea surselor administrative, fără a însărcina inutil respondenții.
AURELIU COLENCO, avocat: „Eu consider că acest ordin este ilegal. Noi considerăm că trebuie să fie anulat, dar reieșind din realitățile în care ne aflăm, că instanțele de judecată sunt subjugate puterii, noi o să vedem care va fi rezultatul”.
Am solicitat de la Biroul Național de Statistică un comentariu la declarația avocatului Aureliu Colenco, dar la solicitarea expediată nu am primit niciun răspuns. Anterior, reprezentanții puterii au negat orice imixtiune în actul justiției. Amintim că Recensământul Populației și Locuințelor pentru care, guvernarea cheltuie aproape 40 329 de milioane de lei, s-a început în 8 aprilie. Datele vor fi colectate de 4 mii de recenzori, până în data de 7 iulie. Pentru ei, 3 mii de tablete electronice, de aproximativ 800 de mii de euro, echipate cu aplicații de colectare a datelor, au fost donate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.
Potrivit BNS, recenzorii vor vizita locuințele tuturor cetățenilor și vor adresa un set de întrebări, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Printre întrebările ce se regăsesc în chestionar se numără cele legate de apartenența etnică și religioasă, limba vorbită, nivelul de educație, locul de muncă, părinţi, numărul de telefon.
La capitolul informațiilor legate de locuință, recenzorii se vor interesa, de exemplu, dacă locuința este sau nu dotată cu sistem de canalizare sau aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței, dar și cât de des petrece o persoană timpul în ea?. Participarea la recensământ este obligatorie, iar datele oferite vor fi confidențiale și protejate prin lege. Informațiile acumulate vor reprezenta un suport pentru identificarea necesităților cetățenilor, în ce condiții locuiesc ei și ce trebuie schimbat pentru dezvoltarea economică și socială a țării.
Persoanele care refuză să participe la Recensământ s-au oferă informații false riscă o amendă de până la 2500 de lei. Asta deoarece Codul Contravențional ne obligă să prezentăm date individuale în scopuri statistice.
Directorul BNS, Oleg Cara, a declarat anterior că fiecare persoană va primi până la cinci înștiințări despre obligația de a oferi informații în cadrul Recensământului.