Ministerul Apărării a refuzat să ofere Clubului istoric-patriotic rus orchestra militară și garda de onoare pentru ceremonia de reînhumare a osemintelor soldaților sovietici decedați acum 80 de ani în luptele pentru eliberarea țării noastre de sub ocupația fascistă. Despre asta a declarat pentru Canal 5 președintele organizației obşteşti, Alexei Petrovici. El a spus că gestul încălcă legea și manifestă lipsă de respect pentru memoria victimelor, menționând că nu este primul refuz de acest gen și de fiecare dată autorităţile invocă diverse motive.
ALEXEI PETROVICI, preşedintele Clubului istoric-patriotic rus: „Acest lucru este prevăzut de legislația internațională în vigoare. Există Convențiile de la Geneva privind victimele de război, care prevăd o atitudine respectuoasă faţă de cei decedaţi în timpul războiului, este Legea nr.161 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război din Republica Moldova, există Regulamentul serviciului în garnizoană al Forţelor Armate. Toate aceste acte legislative prevăd onoruri militare pentru soldaţii decedaţi în timpul războiului. Am fost refuzați din nou. Este o lipsă de respect față de propriul popor și cei care au murit apărându-și patria. În ultimii trei ani, Ministerul Apărării nu a acordat onoruri militare. Armata noastră are 6,5 mii de oameni. Chiar nu sunt 20 de persoane care să facă toate astea?”.
În răspunsul Ministerului Apărării, postat pe canalul Telegram „Soldatul Victoriei”, refuzul este explicat prin faptul că orchestra militară și garda de onoare vor fi implicate în manifestările planificate cu ocazia Zilei Drapelului de Stat din 27 aprilie.
De menţionat că în această zi va avea loc şi ceremonia de reînhumare a osemintelor celor 15 soldați ai Armatei Roșii, decedați în luptele pentru eliberarea Moldovei de fascism.