17.7 C
Chișinău

După universități și școli, a venit rândul colegiilor și școlilor profesionale să fie închise. Proiectul ministerului Educației, criticat de șefii instituțiilor care ar urma să dispară | VIDEO

După universități și școli, a venit rândul colegiilor și școlilor profesionale să fie închise. Un proiect al Ministerului Educației, care urmează să fie supus consultărilor publice, prevede reorganizarea mai multor instituții de învățământ tehnic și fuzionarea lor cu unele colegii din țară. Este vorba de șase școli profesionale și două colegii. Până la absolvire, elevii își vor face studiile în sediile existente, iar profesorii care rămân fără loc de muncă vor primi indemnizații. De cealaltă parte, șefii instituțiilor care ar urma să dispară ne-au spus că au aflat despre acest lucru din presă.

În hotărârea de Guvern din septembrie, anul trecut, se spune că angajații instituțiilor absorbite vor fi transferați la instituțiile publice absorbante, iar în cazul celor pentru care mutarea este imposibilă, disponibilizarea se va face conform legislației muncii.

Astfel, potrivit proiectului, Colegiul ”Gheorghe Asachi” din Lipcani, care are 242 de studenți, va fi absorbit de Colegiul Pedagogic ”Ion Creangă” din cadrul Universității de Stat din Bălți.

Directoarea Colegiului din Lipcani spune că a aflat astăzi despre hotărârea Ministerului Educației și nu este de acord ca instituția să fie preluată de Colegiul din Bălți, deoarece a depus multă muncă pentru a le crea elevilor condiții de învățământ, ca aceștia să nu învețe departe de casă, educația la depărtare fiind și mai costisitoare.

DANIELA DIDIC, directoarea Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani: „Cunosc acum cinci minute în urmă am văzut la știri. Noi nu suntem de-acord. Eu lupt pentru instituția asta deja de câțiva ani, am încercat s-o reabilităm, s-o aducem la condiții, s-o dotăm, elevii să aibă o școală performantă, dotată, cadrele didactice să aibă un loc de muncă și acum ce se primește? În partea de nord suntem unica instituție de învățământ de nivelul dat și să lăsăm copii fără o școală de așa nivel, nu cred că e cea mai optimă decizie. Noi acum vrem să acredidăm, să reabilităm specialități de pedagogie ca să-i ținem aici, să motivăm copiii să nu plece, să fie acasă alături de părinți, pentru că e vorba și de cheltuieli de drum, cheltuieli de cazare, de întreținere. În oraș dacă comparăm întreținerea unui elev la noi și întreținerea unui elev la Bălți, prețurile sunt mari, sunt duble”.

Directoarea Școlii Profesionale din Alexăndreni, Sîngerei, care va fuziona cu Centrul de Excelență în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor din Bălți spune că nu știe nimic despre proiect și nu se poate expune.

Femeia afirmă că instituția pe care o conduce, și în care învață aproape 300 de elevi, a primit în vizită oficiali din domeniul educației, dar nicio secundă nu a bănuit că scopul ar fi putut fi de documentare pentru o eventuală închidere.

ANA COBÎLAȘ, directoarea Școlii Profesionale din Alexăndreni, Sîngerei: „Până când, nu cunoaștem nimic, nu am fost informați cu nimic, nimic.Nu pot să vă răspund, atâta timp cât chiar nu sunt la curent cu proiectul respectiv, acum aud. Noi nu am primit nicio circulară, vizite am avut, dar nu numai anul acesta. Vizite noi am avut practic în fiecare an și cumva nu mi-au pus careva semne de întrebare. Sunt niște situații diferite, adică rămâne instituția să activeze, se schimbă, nu știu, sunt niște lucruri diferite care trebuie întâi informate, puse la curent și după care să pot să discut”.

Nici directorii instituțiilor care vor prelua unele colegii și școli profesionale nu cunosc prea multe detalii despre proiectul autorităților.

Directoarea Centrului de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți, care va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni din Sîngerei, spune că nimeni nu i-a informat despre aceste fuziuni.

SILVIA PROȚIUC, directoarea Centrului de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți: „Eu din câte cunosc, Ministerul a fost la Alexăndreni, dar nu am avut discuții, nu ne-a informat nimeni, nu cunosc. Doar cunosc că ei au un număr foarte mic de elevi și nu știu dacă fac față cerințelor actuale, doar asta și dacă nu sunt elevi, nu știu care este sensul de a finanța astfel de instituții. Ministerul încă nu ne-a informat și nu am discutat tematica asta, nu, nu pot să vă spun”.

Și directorul Colegiului Pedagogic ”Ion Creangă” din Bălți spune că a aflat din presă despre inițiativa Ministerului.

ANATOL MORARU, directorul Colegiului Pedagogic ”Ion Creangă” din Bălți: „Sigur că suntem cumva invitați la aceste consultări publice, deci nui o decizie finală, irevocabilă, sunt consultări publice. Eu și colegii mei nu ne vom implica, pentru că nu știu dacă ar fi corect, pentru că, mă rog, noi ar trebui să fim cei care într-un fel beneficiază și cred că beneficiarii după ideea Ministerului Educației trebuie să fie și cealaltă instituție. Chiar nu știu, nu cunosc detaliile tehnice ca să înțeleg cum se va produce. Dincoace e și o geografie între noi, Lipcaniu, nu știu, nu cunosc detalii, vor veni elevii spre noi. Noi avem aceste capacități, pentru că suntem o structură a Universității și beneficiem de tot ceea ce suntem sub umbrelă. Nu numai juridică e vorba de cămine capabile, de cealaltă infrastrucură, de bibliotecă, săli de studii și așa mai departe. Închiderea, instituția din Lipcani e veche, e cu tradiții, îmi dau seama ce-ar însemna pentru infrastructura Lipcanilor și așa mai departe. Trebuie să ne gândim și la momentul acesta optimizăm și dacă nu lăsăm goluri, nu știu, mi-e greu să spun acum”.

La rândul său, Ministerul Educației își argumentează decizia prin numărul elevilor mic din instituțiile comasate. Acesta ar trebui să fie de circa 350 de elevi în școlile profesionale și 700 de elevi pentru colegii.

Amintim că, de la începutul anului trecut, Ministerul Educației a reorganizat câteva instituții de învățământ superior, chiar dacă reforma a stârnit nemulțumiri și proteste în rândul rectorilor. Astfel, Universitatea de Stat din Moldova a absorbit Academia de Administrare Publică, Universtatea Agrară a trecut la Universitatea Tehnică, iar Universitatea Pedagogică ”Ion Creangă” a absorbit Universitatea din Tiraspol. Totodată, un alt proiect al Ministerului prevede trecerea copiilor din gimnazii cu un număr mai mic de 50 de copii la cele 35 de școli modele pe care vrea să le creeze. Pentru a-i duce în instituții mai mari, părinții copiilor ar urma să primească câte o mie de lei pe lună.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne! Semnați petiția adresată conducerii țării!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE