Președintele Parlamentului Igor Grosu sare în apărarea președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel în scandalul privind integritatea ultimului, izbucnit după un șir de acuzații dure referitoare la activitatea sa anterioară. În opinia lui Grosu, acest lucru înseamnă că expertul străin își face munca bine. Declarația liderului PAS este făcută chiar dacă anterior colega sa Olesea Stamate, care, la momentul selectării membrilor Comisiei PreVetting, era președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat, citez: ”Noi ne-am fript cu Herman”.
Speaker-ul Parlamentului, Igor Grosu, este de partea lui Herman von Hebel în scandalul pe privind integritatea președintelui Comisiei Pre-Vetting,.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Asta înseamnă că el muncește, că face treabă. Asta e concluzia mea, și din informațiile pe care le avem noi, cei care stau în spatele celor care au lansat, care sau în prima linie, sunt cei care i-au reprezentat în procesul de evaluare pe procurori și judecători care era „slabă nădejde” ca ei să treacă, că nu au cum să prezinte răspunsuri la întrebările care nici până la Vetting nu au putut să răspundă la întrebări”.
Liderul PAS spune că în spatele scandalul privind integritatea președintelui Comisiei Pre-Vetting stau persoane nemulțumite de schimbările din justiție, dar nu a vrut să dea nume.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Sunt din foști șefi de instituții de drept, șefi, vice-șefi. Să ne oprim aici. Când o să scriem „memoir-e”, atunci o să-i menționăm”.
Amintim că scandalul în jurul lui Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting, a apărut în urma unei investigații jurnalistice efectuată de anticoruptie.md, care citează presa olandeză și care a relatat că Herman von Hebel, în perioada când a activat în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, ar fi admis mai multe ilegalități și ar fi cauzat prejudicii instanţei în valoare de cel puțin 760.000 euro.
De asemenea, mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători. În urma aceleiași reforme, șase funcționari ai instanței și-au pierdut atunci slujbele pe motivul unor performanțe slabe, dar ulterior au câștigat despăgubiri printr-un proces la tribunalul administrativ al Organizației Internaționale a Muncii.
În ancheta jurnalistică se menționează că Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat de intenții ascunse. Și deputatul PAS, Olesea Stamate, care, la momentul selectării membrilor Comisiei Pre-Vetting, era președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a spus că au existat probleme cu expertul străin, propus, în calitate de membru al comisiei pre-vetting, de partenerii de dezvoltare.
”Noi tare nu am fost fericiți cu el, noi abia așteptăm să scăpăm de el”, a declarat Stamate într-o discuție telefonică cu autorul investigației jurnalistice.
Faptul că activitatea Comisiei de Pre-Vetting, condusă de Herman von Hebel și în Moldova a comis încălcări este evidențiată de faptul că 18 judecători care nu au trecut testul au putut contesta decizia la Curtea Supremă de Justitie.
Herman von Hebel a respins acuzațiile prezentate în articolul publicat de anticorupție. md și a declarat că nu va demisiona, așa cum au cerut unii judecători, dar și lideri politici de la noi.