30.5 C
Chișinău

Recensământul populației 2024. Biroul de avocatură Aureliu Colenco intenționează să depună mai multe plângeri: „Întrebările afectează viața privată și încalcă drepturile și libertățile cetățenilor” | VIDEO

Biroul de avocatură Aureliu Colenco intenționează să depună mai multe plângeri în instanță cu privire la recensământul populației, lansat de autorități. Potrivit apărătorului, unele dintre întrebările chestionarului afectează viața privată și încalcă drepturile și libertățile cetățenilor. Biroul Național de Statistică nu a comentat deocamdată declarația.

Avocatul Aureliu Colenco a declarat pentru Canal 5 că unele întrebări din chestionarele pentru recensământ sunt prea personale și încalcă multe drepturi constituționale ale cetățenilor.

Potrivit apărătorului, acest lucru este departe de obiectivele declarate de autorități până la începerea numărătorii.

AURELIU COLENCO, avocat: „Suntem acum la etapa de pregătire a acestei cereri. O mulțime de întrebări se referă la viața personală a persoanelor care vor răspunde, la încălcarea dreptului la circulație, a drepturilor constituționale la libertate și așa mai departe. Adică, este încălcată în totalitate atât Constituția Republicii Moldova, cât și Convenția Europeană. Pregătim o cerere de chemare în judecată, voi merge în instanţă în calitate de persoană fizică și mai pregătim o sesizare pentru Curtea Constituțională. Suntem împotriva încălcării drepturilor constituționale și a drepturilor și libertăților cetățenilor, specificate în Convenția Europeană”.

Întrebările la care cetățenii trebuie să răspundă în cadrul recensământului au provocat indignare şi în rândul internauţilor.

„Cum să faci așa încât oamenii să aleagă o amendă în loc să răspundă la întrebări? Biroul National de Statistică te ajută!”, a scris o persoană, care a postat mai multe întrebări din chestionar.

„Apropo, noi putem să facem ceva în țara asta fără a implica “partenerii de dezvoltare”? Chiar așa de neajutorați suntem?”, a întrebat un alt internaut.

„Cine a elaborat acest chestionar? Credeți că cetățenii îl vor completa și au completat vreodată un astfel de chestionar? Unele întrebări sunt absolut stupide. Este un recensământ sau un interogatoriu al suspecților? Am impresia că vor să comită un atac tîlhăresc asupra caselor noastre, de aia și pun întrebări de genul acesta. Sau poate că asta este o investigație a SIS?”, a scris o altă persoană.

„Am impresia că în noaptea spre 8 aprilie a avut loc o crimă sângeroasă, iar acum organele de drept audiază toți suspecții. Și suspecți, din anumite motive, sunt toţi locuitorii republicii”, se întreabă un alt internaut.

„Aproape toate întrebările de acolo încalcă dreptul nostru la viaţă privată. Eu personal am hotărât că nu voi răspunde la întrebări. Dacă îmi vor da amendă, mă voi adresa în judecată”, a scris indignată o femeie.

Am solicitat de la Biroul Național de Statistică un comentariu la declarația avocatului Aureliu Colenco şi nemulțumirile cetăţenilor, dar nu am primit niciun răspuns.

Amintim că, Recensământul Populației și Locuințelor pentru care, în an de criză, guvernarea cheltuie aproape 40 de milioane de lei, s-a început în 8 aprilie. Datele vor fi colectate de 4 mii de recenzori, până în data de 7 iulie. Pentru ei, 3 mii de tablete electronice, de aproximativ 800 de mii de euro, echipate cu aplicații de colectare a datelor, au fost donate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

Potrivit BNS, recenzorii vor vizita locuințele tuturor cetățenilor și vor adresa un set de întrebări, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Printre întrebările ce se regăsesc în chestionar se numără cele legate de apartenența etnică și religioasă, limba vorbită, nivelul de educație, locul de muncă, părinţi. La capitolul informațiilor legate de locuință, recenzorii se vor interesa, de exemplu, dacă locuința este sau nu dotată cu sistem de canalizare sau aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței.

Participarea la recensământ este obligatorie, iar datele oferite vor fi confidențiale și protejate prin lege. Informațiile acumulate vor reprezenta un suport pentru identificarea necesităților cetățenilor, în ce condiții locuiesc ei și ce trebuie schimbat pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Persoanele care refuză să participe la Recensământ riscă o amendă de până la 2500 de lei. Asta deoarece Codul

Contravențional ne obligă să prezentăm date individuale în scopuri statistice. Oleg Cara, directorul BNS, a declarat marţi, pentru presă că fiecare persoană va primi până la cinci înștiințări despre obligația de a oferi informații în cadrul Recensământului.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE