17.2 C
Chișinău

Comisia Pre-Vetting respinge acuzațiile privind integritatea lui Herman von Hebel | VIDEO

Comisia Pre-Vetting a venit cu o reacție, după ce o investigație jurnalistică, realizată de anticorupție.md, arată că există semne de întrebare cu privire la integritatea cetățeanului străin, Herman von Hebel, care conduce această structură de evaluare a judecătorilor. Într-o declarație emisă se spune însă că acuzațiile cu privire la Hebel sunt nefondate.

În comunicatul comisiei se spune că din 2013 până în 2018, Herman von Hebel a fost Grefier al Curții Penale Internaționale. La cererea statelor care sunt parte la Statutul CPI, acesta a întreprins în perioada 2014 – 2015 o reorganizare a Grefei CPI pentru a remedia deficiențele grave în funcționarea acesteia. Potrivit unui raport de audit extern din 2016, reorganizarea a fost justificată și a permis o mai bună funcționare a Grefei. Începând cu anul 2020, Herman von Hebel activează ocazional în caltiate de judecător la Curtea de Apel din Olanda. Din momentul când și-a început activitatea în calitate de președinte al Comisiei Pre-Vetting în aprilie 2022, Herman von Hebel a lucrat în total timp de cinci zile la această instituție. În perioada 2019 – 2020, Herman von Hebel a fost expert în statul de drept în Albania și nu a fost implicat în evaluarea extraordinară a judecătorilor şi procurorilor albanezi.

Expertul consideră că este un mare privilegiu şi o onoare să fi lucrat pentru promovarea şi consolidarea statului de drept şi a justiţiei la nivel internaţional şi naţional în diverse poziții interesante și provocatoare. ”Hebel rămâne dedicat în totalitate activității importante a Comisiei Pre-Vetting în Republica Moldova până la finalizarea completă a activităților acesteia în lunile următoare”, se mai spune în comunicat.

Declarația vine după ce acum câteva zile, o investigație jurnalistică, efectuată de anticoruptie.md, care citează presa olandeză, a scris că Herman von Hebel, în perioada când a activat în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, ar fi admis mai multe ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro. De asemenea, mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători.

În ancheta jurnalistică se menționează că Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat de intenții ascunse. „Dacă aș putea strânge toate cuțitele ce mi-au fost înfipte în spate după aceste reforme, aș putea deschide un restaurant”, a fost răspunsul lui Herman la criticele aduse pentru reforma ce o demarase.

***

Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!

Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE