În ultimii cinci ani, Republica Moldova a pierdut în jur de 250 de mii de moldoveni. Datele au fost prezentate în cadrul unui forum de două zile privind migrația tinerilor și, drept consecință, îmbătrânirea populației. Potrivit experților, generația tinerilor este în descreștere, iar îmbătrânirea populației este un fenomen greu de oprit.
Directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz susține că principalele tendințe care se constată în dinamica populației din Republica Moldova este scăderea numărului acesteia și îmbătrânirea demografică, fenomene ce sunt provocate de scăderea ratei de fertilitate și de nivelul înalt al migrației. Asta înseamnă că în deceniile următoare structura populației se va schimba semnificativ.
Directorul regional UNFPA, Florence Bauer susține însă că asemenea provocări demografice sunt și în alte state.
FLORENCE BAUER, directorul regional UNFPA: „Republica Moldova, la fel ca și în alte țări din regiune, mai ales în Europa de Est și Vest este o țară care se confruntă cu anumite schimbări demografice. Ne aflăm într-un moment destul de deosebit neordinar, comparativ cu istoricul pe care l-am avut. Vedem că în țări în care 60 la sută din populația lumii locuiește în țări în care numărul populația se reduce și asta este în Europa de Vest, în RM, sunt mai multe provocări cu care se confruntă aceste țări în care femeile tind să aibă mai puțini copii. În RM încă rata fertilității este destul de înaltă comparativ cu alte țări, dar totodată, este sub 2,1 care este rata reproductivă și avem și situația de exod al populației și atunci când aceste schimbări demografice se produc acestea au un impact puternic asupra peisajului economic”.
Botrivit Biroului Național de Statistică, rata natalității, în anul 2022, a scăzut până la 10,6 născuți-vii la 1000 locuitori, față de 11,3 născuți-vii la 1000 locuitori în 2021.
Tot datele statistice arată că populația totală a Republicii Moldova este de 3 milioane 964 de mii de cetățeni. În țară ar fi peste 2 milioane 500 de moldoveni, iar peste hotare în jur de un milion.
Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță spunea anterior că 2021-2022 sunt ani record când a fost înregistrată cea mai mare reducere a populației din istoria țării, determinată în primul rând de migrația foarte mare. Economistul spunea că pe parcursul ultimilor doi ani, în jur de 100 de mii de cetățeni au plecat peste hotare.
Iar la începutul anului curent, Ioniță spunea că timp de aproape două decenii, populația țării s-a micșorat cu 1 milion de oameni. Potrivit expertului, practic, fiecare a treia primărie din Republica Moldova are mai puțin de 1000 de locuitori.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!
Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!