Comisia pre-vetting, în centrul unui nou scandal! O investigație jurnalistică, realizată de anticorupție.md, arată că cetățeanul străin, care conduce această structură și care a stârnit controverse și critici în spațiul public, după ce i-a interogat pe părinții judecătorului Ion Chirtoacă, pare a nu fi tocmai integru, cum a fost prezentat de autorități.
Potrivit unei investigații efectuate de anticoruptie.md, care citează presa olandeză, Herman von Hebel a activat în perioada 8 martie 2013 – 16 aprilie 2018, în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, iar în 2018, că activitatea administrativă a lui ar fi fost afectată de ilegalități și ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de cel puțin 760.000 euro.
De asemenea, mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată dur de judecători. În ancheta jurnalistică se menționează că Înalta Curte a suportat cheltuieli de 7 milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de intenții ascunse.
Potrivit sursei citate, în data de 13 martie 2018, Herman von Hebel, s-a retras din concursul pentru obținerea unui nou mandat de cinci ani de grefier al Curții Internaționale Penale de la Haga. Retragerea din cursă a grefierului este determinată de ilegalități admise în cadrul unei reforme, scrie anticoruptie.md.
Reforma, cunoscută sub numele de ReVision, a fost inițiată de von Hebel în timpul mandatului său ca grefier și a fost criticată pentru gestionarea sa defectuoasă și impactul negativ asupra activității Curții. Mai exact, judecătorii au acuzat că reforma a dus la cheltuieli nejustificate și la o administrare defectuoasă a resurselor.
Un raport de audit intern desfășurat în 2016 a relevat că von Hebel a aplicat o strategie nereușită de selectare a experților pentru proiectul ReVision, încălcând regulamentele interne ale Curții și standardele de integritate și competență.
Sursa citată scrie că grefierul Herman von Hebel a luat deciziile care au dus la prejudicierea mai multor subalterni ai săi în cadrul proiectului ReVision. Deși ideea de reformă a fost în mare parte salutată, implementarea a fost dur criticată de judecătorii Curții, care au sesizat limitarea transparenței activității și cheltuielilor Curții. Unii magistrați chiar i-au cerut demisia. Auditul internațional desfășurat asupra mersului proiectului, pentru a identifica probleme și recomandări de îmbunătățire, a scos în vileag mai multe carențe.
În raport de audit, lansat în noiembrie 2016, se constată, între altele, probleme în procesul de recrutare a experților de către von Hebel pentru acel proiect. Raportul de audit a fost lansat în noiembrie 2016. În raport se constată, între altele, probleme în procesul de recrutare a experților de către von Hebel pentru acel proiect.
În presa olandeză, anticorupție.md a găsit mai multe îngrijorări ale diferitor judecători, exprimate cu diverse ocazii, în legătură cu metodele grefierului von Hebel. Unii au considerat dubioasă metoda acestuia de a concedia angajații în legătură cu reducerea statelor de personal și recrutarea apoi a altor angajați în exact atâtea funcții nou create.
Informațiile apărute despre președintele Comisiei Pre-Vetting au au stârnit reacție în societate. Fostul premier Ion Chicu a cris pe Facebook: ”Iată pe cine ne-a adus Maia Sandu să „curățe justiția” din Republica Moldova – niște escroci alungați din țările lor pentru corupție”.
Iar fostul președinte al Curții Constituționale,Alexandru Tanase a scris pe Facebook că: ”Ceva îmi sugerează ca nu va urma nici o demisie”…
Cu o reacție a venit și fostul premier Vlad Filat. ”Investigația jurnalisticpă ce ține de președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel îl obligă să-și dea demisia de onoare”.
Potrivit investigației jurnalistice, reprezentanții Curții Internaționale Penale au refuzat să comenteze aceste acuzații, iar Herman von Hebel nu a emis încă nicio declarație oficială privind situația sa.
Am contactat reprezentanții puterii pentru o reacție. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează subiectul.
Deputatul PAS, Olesea Stamate, cea care a întocmit raportul pe care l-au prezentat Plenului Parlamentului pentru a fi votați membrii Comisiei Pre-Vetting nu ne-a răspuns la telefon, iar într-un mesaj ne-a spus că ”Comisia juridică nu avea această informație la momentul selectării membrilor comisiei. Daca am fi avut-o, l-am fi întrebat la interviu (așa cum am făcut în cazul altei candidate, despre care erau anumite materiale denigratoare în unele surse puțin credibile), și am fi apreciat dacă informația este veridică, dacă ceea ce se invoca îi poate fi imputat candidatului, și dacă poate sau nu afecta reputația ireproșabilă a lui”.
Pentru Unimedia însă, Stamate a mai declarat că „candidații din afară au fost propuși de către partenerii de dezvoltare. Noi am verificat cariera lor profesională. Nu am avut de unde cunoaște detalii reprobabile din trecutul carierei unor candidați. () În cazul lui Herman von Hebel nu au fost informații care să indice anumit probleme legate de reputație și integritate. Abia când el deja era în funcție, la comisie au parvenit informații despre anumite probleme legate de activitatea sa într-o comisie de prevetting în Albania, dar era deja târziu”, a precizat Stamate.
Am solicitat un comentariu și de la Comisia Pre-Vetting, dar deocamdată nu am primit un răspuns.
Anticoruptie.md a cerut CV-ul printr-un mesaj adresat Comisiei de Pre-Vetting, și Serviciului de presă, dar nu a primit niciun răspuns. În spațiul public CV-ul lui Herman von Hebel poate fi găsit doar în arhivele Curții Internaționale Penale.
Parlamentul i-a numit în funcții pe membrii Comisiei Pre-Vetting la 04 aprilie 2022. În prezent, aceștia desfășoară procedura de reevaluare a candidaților la funcția de membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, urmare a anulării de către Curtea Supremă de Justiție a 22 de decizii de nepromovare a candidaților. Până în prezent, Comisia a decis promovarea doar a unui candidat din cei care nu au promovat inițial evaluarea – a magistratei Aliona Miron de la Curtea Supremă de Justiție.
***
Toți cei care sunt împotriva închiderii Canal 5, împotriva cenzurii și încălcării libertății de exprimare, susțineți-ne!
Semnați petiția adresată conducerii țării, accesând ACEST LINK!