0.5 C
Chișinău

Votul prin corespondență, licitațiile de la Aeroport, acuzațiile aduse de Victoria Furtună, precum și vizita Evgheniei Guțul în Rusia. Cum a comentat și ”răspuns” la întrebări în acest sens, Maia Sandu | VIDEO

Președintele, Maia Sandu, a susținut astăzi o conferință de presă în legătură cu organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, planificat pentru această toamnă, care ar urma să aibă loc împreună cu alegerile prezidențiale. Șefa statului a spus că a solicitat Parlamentului să inițieze procedura de organizare și desfășurarea a celor două scrutine și să depună demersul necesar pentru obținerea avizului Curții Constituționale. Ea și-a exprimat convingerea că, odată ce obiectivul de integrare europeană va fi scris în Constituție, toată clasa politică va fi obligată să-l urmeze și va exista certitudinea îndeplinirii acestuia într-un termen relativ strâns.

La conferința de presă, Maia Sandu a declarat că referendumul pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană din toamnă va fi unul constituțional, ceea ce înseamnă că după votul cetățenilor, Consituția va fi schimbată.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Odată scris în Constituție acest obiectiv de integrare europeană, toată clasa politică a Republicii Moldova va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea această consecvență în realizarea acestui plan de dezvoltare a țării și respectiv vom avea certitudinea îndeplinirii acestui obiectiv într-un termen relativ strâns”.

Președintele a mai spus că partidele de opoziție care fac apel la boicotarea referendumului acționează împotriva spiritului democrației și păcii.

În cadrul conferinței de presă, jurnaliștii au adresat mai multe întrebări de actualitate. Referitor la votul prin corespondență, Maia Sandu a spus că inițiativa a venit la solicitarea diasporei, iar mecanismul a fost preluat din țări democratice.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „-Rep: Acest vot prin corespondență va fi pilotat sau va produce efecte juridice, ca să fie clar.
-A pilota nu înseamnă a nu avea efecte juridice. Pilotare înseamnă a implementa un proiect pilot și el are efecte juridice”.

Potrivit Maiei Sandu, până la urmă Comisia Electorală Centrală trebuie să anunțe ce vor putea organiza în acest an și dacă mecanismul votului prin corespondență va cuprinde tot globul pământesc.

Postul nostru de televiziune a dorit să afle detalii și despre licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău, privind închirierea spațiilor comerciale și anume dacă a fost o licitație corectă, în condițiile în care reprezentanții companiei franceze Lagardere au declarat că au fost încurajați de șeful statului să investească în Aeroport, după care au avut o întâlnire și cu ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. Ea a declarat că puterea a reușit să readucă Aeroportul în administrarea statului și tot ce face este pentru binele societății.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Eu, la toate forumurile internaționale fac apel către investitorii de bună credință să vină în Republica Moldova, pentru că eu vreau ca să avem aici cât mai multe locuri de muncă. Această compania a participat la unul din multiplele forumuri la care eu am participat și în continuare o să ne asigurăm că licitațiile sunt corecte”.

Am întrebat-o pe Maia Sandu și despre acuzațiile aduse de procurorul anticorupție, Victoria Furtună precum că SIS și CNA ar fabrica dosare penale împotriva judecătorilor incomozi puterii, dar și despre refuzul de a-l numi pe judecătorul Alexei Paniș până la atingerea plafonului de vârstă, în pofida faptului că verificările au demonstrat că veniturile sale depășesc cheltuielile.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Să răspundă SIS și CNA, eu v-am răspuns că am dreptul legal și vă rog să citiți legea, dacă nu sunteți convinsă să întorc dosarele la CSM în cazul judecătorilor în raport cu care am întrebări și eu am întrebări în raport cu integritatea unor jduecători”.

Reamintim că, judecătorul Alexei Paniș și procurorul Victoria Furtună susțin că dosarul său a fost falsificat de angajații CNA. Procuratura Anticorupție investighează plângerea lui Paniș, iar Veronica Dragalin a declarat la rândul ei că informația a fost interpretată greșit.

Președintele Sandu a răspuns și la o întrebare cu privire la vizita bașcanului Găgăuziei în Federația Rusă.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Probabil nu mai este satisfăcut Kremlinul de acțiunile partidelor proruse din Republica Moldova și a hotărât să mizeze pe grupări criminale în efortul de destabilizare a Republicii Moldova. Cu atât mai mult, trebuie să mergem să susținem proiectul de integrare europeană, care o să ne ajute să avem instituții puternice, care să ne apere de asemenea amestecuri din partea Kremlinului”.

Anterior, bașcanul Găgăzuziei, Evghenia Guțul, a declarat la acuzațiile aduse ei, că nu a comis nimic ilegal atunci când a plecat în Rusia și că ”în calitate de șef al Găgăuziei, promovează cursul pe care poporul găgăuz îl așteaptă de la ea”.

Cu privire la principala temă a conferinței, referendumul pentru integrarea europeană, Maia Sandu a spus că acesta a fost planificat după un șir de consultări cu societatea civilă, clasa politică și mediul academic. Ea a anunțat și lansarea unei pagini web oficiale dedicată pleibiscitului, care ar urma să aibă loc în luna octombrie, potrivit președintelui. Unii reprezentanți ai opoziției spuneau anterior că ideea organizării unui referendum odată cu alegerile prezidențiale, ar putea fi o strategie electorală a actualului președinte, pentru a obține mai multe voturi. Sandu a declarat după asta că la prezidențiale vine un număr mai mare de alegători, de aceea s-a propus ca referendumul să fie organizat în aceeași zi cu alegerile pentru șeful statului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE