Ieri, pe la ora 10 seara, la finele ședinței plenare a Parlamentului, care a durat aproape toată ziua, premierul Dorin Recean a prezentat raportul de activitate al Comisiei pentru Situații Excepționale în perioada stării de urgență, din octombrie 2021 până în decembrie 2023, a fost prezentat în plenul Parlamentului. Potrivit comunicatului publicat de Legislativ, măsurile adoptate de CSE au vizat prevenirea, diminuarea sau lichidarea consecințelor motivelor care au impus declararea și prelungirea acestui regim.
Prevederile care rămân necesare în condițiile noilor realități au fost transpuse în legislație, iar cele cu caracter temporar fie au fost abrogate, fie au expirat odată cu anularea stării de urgență, a menţionat şeful Cabinetului
Începând cu octombrie 2021, Parlamentul a adoptat 15 hotărâri privind declararea sau prelungirea acestui regim, care până în decembrie 2023, a însumat 800 de zile. Instituirea stării de urgență a derivat din trei cauze majore: criza energetică la nivel regional și național, războiul din Ucraina cu toate consecințele acestuia și amenințările directe la securitatea Republicii Moldova.
Măsurile luate, potrivit premierului, au contribuit la combaterea crizelor și la curățarea spațiului informațional de amenințări. Forțele de opoziție, reamintim, au criticat prelungirea repetată a acestui regim, argumentând că permitea adoptarea deciziilor netransparent și prin abuz de putere.