1.6 C
Chișinău

Raport GRECO: Transparența deciziilor are un nivel redus în R. Moldova. Recomandăm ca funcționarii de stat să fie incluși în listele celor ce pot fi urmăriți penal | VIDEO

Accesul la informații și nivelul de transparență în procesul decizional este redus în Republica Moldova. Cel puțin asta reiese din Raportul de evaluare a celui de-al cincilea ciclu GRECO privind Republica Moldova. În același timp, experții critică practica de a numi interimari la conducerea unor instituții importante și recomandă ca toate persoanele cu funcții executive de conducere să fie incluse în lista categoriilor de funcționari care pot fi investigate și urmărite penal de Procuratura Anticorupție pentru săvârșirea anumitor infracțiuni de corupție și conexe corupției și Procuratura Anticorupție să fie dotată cu resursele umane.

Echipa de evaluare GRECO, care a desfășurat o vizită în Republica Moldova, în perioada 15-19 mai 2023 a fost informată despre îngrijorările interlocutorilor neguvernamentali precum că acestora nu le sunt solicitate în mod regulat oferirea comentariilor cu privire la proiectele de acte normative care sunt relevante pentru activitatea lor.

Atunci când este solicitat acest lucru, termenele de consultare publică sunt scurte, comentariile și recomandările acestora sunt respinse de autorități fără vreun motiv plauzibil, iar versiunea finală a proiectului actului normativ, transmisă spre aprobare Guvernului, de multe ori nu le este comunicată.

În opinia lor, acest lucru face ca procesul de consultare publică să fie lipsit de sens. Potrivit interlocutorilor neguvernamentali, anumite proiecte de acte normative nici măcar nu au fost însoțite de note informative.

Astfel, Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei consideră că actualul termen de zece zile lucrătoare pentru formularea de comentarii și recomandări este insuficient pentru a avea o consultare publică amplă și semnificativă cu persoanele și organizațiile interesate.

Totodată, GRECO recomandă să fie luate măsuri eficiente pentru a asigura respectarea obligațiilor privind libertatea de informare în ceea ce privește transparența proactivă, crearea unui registru al cererilor de informații de interes public, examinarea cererilor pentru informații de interes public în termenul legal și aplicarea proporțională a motivelor legitime pentru limitările accesului la informații de interes public și să fie oferite în mod regulat cursuri de sensibilizare cu privire la legislația privind libertatea de informare persoanelor care exercită funcții de conducere și celor responsabili de implementarea acesteia la nivelul Guvernului.

În același timp, ”GRECO recomandă ca toate persoanele cu funcții executive de conducere să fie incluse în lista categoriilor de funcționari care pot fi investigate și urmărite penal de Procuratura Anticorupție pentru săvârșirea anumitor infracțiuni de corupție și conexe corupției și Procuratura Anticorupție să fie dotată cu resursele umane, financiare și tehnice adecvate, precum și cu autonomia necesară pentru efectuarea efectivă a investigării și exercitării urmăririi penale a infracțiunilor care implică persoane cu funcții executive de conducere și să informeze periodic publicul cu privire la rezultatele activității sale”.

Pe de altă parte, GRECO recunoaşte progresele Republicii Moldova în domeniul prevenirii corupției și promovării integrității. Structura europeană menționează că Republica Moldova a dezvoltat un cadru instituţional de integritate compus din Centrul naţional de luptă împotriva corupţiei, Autoritatea Naţională de Integritate şi Procuratura Anticorupţie. De asemenea, este în vigoare o strategie naţională pentru integritate şi combaterea corupţiei.

Totodată, GRECO afirmă că a fost adoptată strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. În procesul de implementare a acestei strategii, au fost adoptate mai multe inițiative legislative semnificative, cum ar fi modificări de ordin constituțional privind componența organului de autoadministrare al judecătorilor și altele. Un proiect al legii privind înființarea instanțelor specializate anticorupție, care a beneficiat de avizul Comisiei de la Veneția, este în proces de elaborare. În plus, se lucrează la elaborarea unui nou Program Național.
În contextul celor menționate, GRECO a venit cu mai multe recomandări, mai exact, 25 la număr.

”Să fie adoptate reguli clare privind verificările de integritate, astfel încât persoanele cu funcții executive de conducere să fie supuse unor verificări de integritate în cadrul procesului lor de recrutare pentru a identifica, evita și gestiona conflictele de interese potențiale și existente; să fie stabilite norme care să stabilească criteriile de numire ai secretarilor de stat și ai secretarilor de stat ai Guvernului; și numele, funcțiile, salariul și informațiile despre activitățile auxiliare în ceea ce privește consilierii prezidențiali, consilierii ministeriali, experții sau consultanții să fie făcute publice. Adoptarea și/sau revizuirea, după caz, a registrelor de riscuri de corupție instituțională să fie extinsă pentru a acoperi mai specific persoanele cu funcții executive de conducere și registrele să fie actualizate în mod regulat și rapoarte periodice de progres privind implementarea lor să fie făcute publice”.

Totodată, se recomandă ca serviciul de audit intern al Aparatului Președintelui și al tuturor ministerelor, inclusiv al Cancelariei de Stat, să fie completat cu personal și să devină funcțional pe deplin, iar sistemul de gestionare a conflictelor de interese ale persoanelor cu funcții executive de conducere să fie consolidat prin oferirea unei definiții clare a conflictului de interese perceput precum asigurarea faptului că persoanele cu funcții executive de conducere se abțin de a participa în procesul decizional în cazul apariției unui conflict de interese potențial, perceput sau real și publicarea registrelor de declarare a conflictelor de interese.

Grupul Statelor împotriva Corupției monitorizează conformitatea celor de 49 state membre cu instrumentele anticorupție ale Consiliului Europei. Monitorizarea GRECO constă într-o “procedură de evaluare” care se bazează pe răspunsurile specifice ale Republicii Moldova la un chestionar și pe vizitele la fata locului, și care este urmată de o evaluare a impactului care examinează măsurile luate pentru a implementa recomandările rezultate din evaluările Republicii Moldova.

GRECO invită autoritățile Republicii Moldova să prezinte un raport privind măsurile luate pentru implementarea recomandărilor menționate către data de 30 iunie 2025.

Președinția și Guvernul nu a reacționat deocamdată la raportul publicat. Am solicitat un comentariu la cele manționate, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Menționăm că, anterior, și Asociația Promolex a subliniat în repetate rânduri lipsa de transparență în luarea deciziilor și restrângerea accesului opoziției la acest proces. În reacție, fostul vicepreședinte al Legislativului, Mihai Popșoi a declarat că și în trecut erau multe întrebări legate de activitatea Parlamentului și a menționat că efortul de monitorizare a activității organului suprem al țării este apreciat și utilizat pentru a îmbunătăți procesele democratice din R. Moldova.

”Avem toată deschidere să îmbunătățim lucrurile și mai mult, în special, în noile condiții în care ne aflăm – deschiderea negocierilor de aderare – în care cooperarea cu societatea civilă va avea un rol central”, a spus Popșoi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE