28.3 C
Chișinău

Avere nejustificată de 350 mii lei, depistată de ANI la un fost director al SA „Drumuri-Soroca”: Dosarul său va fi trimis în instanță | VIDEO

O avere nejustificată de aproape 350 mii lei a identificat ANI la un fost director al Societății pe Acțini „Drumuri-Soroca”. Autoritatea Națională de Integritate solicită confiscarea bunurilor și lipsirea fostului funcționar de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe o perioadă de trei ani. Persoana vizată neagă acuzațiile și spune că va contesta în instanță decizia inspectorului de integritate.

Autoritatea Națională de Integritate anunță că a fost sesizată încă în decembrie 2022 cu privire la încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către Vitalie Moraru, care a fost director la S.A. „Drumuri-Soroca” din 2015 până în 2022.

Potrivit legii, spune ANI, atâta timp cât acesta s-a aflat în exercițiul funcțiunii, ar fi trebuit să declare nu doar propriile venituri, ci și pe cele ale membrilor familiei, ceea ce nu s-a întâmplat. Potrivit actului de constatare al autorității, Moraru și soția sa sunt
proprietarii a 20 de imobile. Opt dintre acestea, printre care un apartament și cinci loturi de teren agricol, au fost cumpărate de cei doi soți între 2015 și 2022.

Totuși, reieșind din informațiile indicate în declarația de avere și interese depusă de fostul director de la „Drumuri-Soroca”, diferența dintre veniturile pe care le-a încasat și cheltuielile efectuate, inclusiv achiziționarea proprietății, în perioada 2017 – 2022 s-a ridicat la un total de 346.371 lei.

Într-un comunicat al Autorității Naționale de Integritate se spune că dosarul împotriva lui Vitalie Moraru va fi trimis în instanța de judecată pentru o decizie privind confiscarea bunurilor nejustificate în cuantumul diferenței financiare descoperite. În plus, fostul șef la SA Drumuri riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani. ”Subiectul are dreptul de a contesta actul de constatare, iar confiscarea averii nejustificate se dispune doar printr-o hotărâre irevocabilă a instanței de judecată”, se spune în comunicatul ANI.

L-am contactat pe fostul director al Drumuri-Soroca pentru comentarii. Vitalie Moraru a respins acuzațiile care i-au fost aduse și a spus că va contesta în instanță decizia Autorității Naționale de Integritate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE