0.5 C
Chișinău

Reacția Ambasadorului Oleg Vasnețov, după convocarea la MAE, privind secțiile de votare în stânga Nistrului: Dreptul la vot trebuie asigurat tuturor cetățenilor ruși | VIDEO

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, susține că decizia de a deschide mai multe secții de votare în regiunea transnistreană are la bază necesitatea de a le asigura dreptul la vot tuturor cetățenilor ruși. Declarația a fost făcută după ce diplomatul a fost convocat în această dimineață la Ministerul de Externe pentru ai fi comunicată poziția de dezaprobare a deciziei referitoare la deschiderea a șase secții de votare a Federației Ruse în stânga Nistrului.

Vasnețov le-a declarat jurnaliștilor că dreptul la vot este fundamental pentru toți cetățenii, lucru scris în Constituție și în alte acte normative. Astfel, diplomatul califică nefondat protestul autorităților în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile prezidențiale din Rusia.

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău: „Obligația oricărei reprezentanțe diplomatice este să acționeze în apărarea drepturilor legitime și interesul cetățenilor săi. După ce autoritățile de la Chișinău au adoptat decizia de a deschide o secție de votare în misiunea diplomatică, în cadrul ambasadei a fost constituită o comisie specializată. Ținând cont de numărul limitat de diplomați, ca urmare a acțiunii neprietenoase de expulzare în luna august a anului trecut, practic tot acest personal este blocat în această secție de votare. În același timp, numărul total de cetățeni ruși, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, reprezintă aproximativ un sfert de milion de oameni”.

În acest context, diplomatul susține că foarte mulți cetățeni au făcut demersuri către autoritățile din Federația Rusă și Ambasadă cu rugămintea să le asigure dreptul legitim de a-și exprima opțiunea electorală.

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău: „Comisia Electorală Centrală și Ministerul de Externe au luat această decizie și, împreună cu administrația Transnistriei, au mai deschis câteva secții. Desigur nu atâtea câte ar trebui, cum s-a întâmplat în anii trecuți, în 2020-2021, când au fost deschise în jur de 30 de secții de votare, dintre care 27 în Transnistria. Nemulțumirea și protestul au fost transmise astăzi de Ministerul de Externe, dar eu îi îndemn pe toți cetățenii ruși să participe la votare, la alegerile din 17 martie”.

La scurt timp după aceste declarații, Ministerul de Externe a emis o notă informativă în care menționează că „Ambasadorului i-a fost exprimat protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE. Potrivit instituției, astfel, Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii
Moldova”.

”Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun”, precizeză diplomația de la Chișinău.

Cu o reacție la acest subiect a venit și premierul Dorin Recean.

DORIN RECEAN, premier: „Republica Moldova întotdeauna solicită să fie respectată și, corespunzător, asta înseamnă respect față de cetățenii țării noastre. Statul acționează acolo unde poate să controleze mediul și corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În rest, așa cum am spus, nota de protest a fost înaintată ambasadorului Vasnețov. Toată lumea trebuie să respecte statul RM”.

Precizăm că, pentru scrutinul prezidențial de duminică, 17 martie, din Federația Rusă, șase secții de votare pentru alegerile președintelui rus vor fi deschise în regiunea transnistreană. Acestea se vor regăsi la Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol și vor activa între orele 08:00 și 20:00. Amintim că, Guvernul de la Chișinău a declarat că aprobă doar o secție de votare, pe teritoriul misiunii diplomatice, așa cum prevede dreptul internațional. Iar ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a spus că deschiderea unor secții în regiunea necontrolată de Chișinău este „inacceptabilă”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE