1.1 C
Chișinău

Sunt mai multe, trăiesc mai mult, au studii mai bune și salarii mai mici decât bărbații. Portretul femeilor din R. Moldova, potrivit BNS | VIDEO

La 100 de femei din țara noastră revin 90 de bărbați. Sunt mai multe, trăiesc cu aproape 8,6 ani mai mult, au un nivel de instruire mai înalt și totuși, femeile câștigă în medie cu 15,5% mai puțin decât bărbații și continuă să fie subreprezentate în funcțiile de luarea deciziilor. Așa arată portretul statistic al femeilor și bărbaților din Republica Moldova, realizat în ajun de 8 martie de Biroul Național de Statistică.

Potrivit unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, la începutul anului 2023, ca și în anii precedenți, numărul femeilor per total țară este mai mare decât cel al bărbaților. Femeile reprezintă 52,7% din populația permanentă a Republicii Moldova, iar bărbații 47,3%.

La fiecare 100 de femei din țară sunt 90 de bărbați, în același timp, cu cât este mai în vârstă, cu atât sunt mai puțini bărbați: la 35 de ani sunt 91 de bărbați la 100 de femei, iar la 65 de ani – 61 de bărbați.

Și speranţa de viaţă la naştere a femeilor este mai mare. Trăiesc, în medie, cu peste 8 ani mai mult decât bărbații. Această diferență este cauzată de nivelul mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor. Dacă este să vorbim despre sat și oraș, atunci cei din zonele rurale trăiesc în medie cu 2% mai puțin decât orășenii.

Totodată, femeile se căsătoresc mai devreme. Vârsta medie a femeilor la prima căsătorie în anul 2022 a fost de 26 de ani, iar la bărbaţi de 29.

Căsătoriile până la 20 de ani sunt mai frecvente în mediul rural. Aproape 11 la sută din mariajele înregistrate la sate au fost încheiate de femei de până la 20 de ani, comparativ cu puțin peste 4% din căsătorii la femeile de aceeași vârstă în mediul urban.

Potrivit studiului, femeile cu vârste între 25-64 de ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaţilor de aceeași vârstă. Totodată, bărbaţii părăsesc sistemul educaţional mai devreme comparativ cu femeile, în favoarea intrării pe piaţa forţei de muncă. Femeile preferă, în mare, științele educației, științele sociale și comportamentale, serviciile publice, filologia și artele. Pe de altă parte, bărbații sunt orientați mai mult spre tehnologia ingineriei și tic tehnologia informatiei si a comunicatiilor.

Cele mai multe, peste 85% din femei, sunt încadrade în domeniile pedagogiei, în științele medicale, puțin peste 73 la sută, iar în domeniul științelor economice activează 72% a reprezentantelor sexului frumos.

Rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor este mai mică decât în rândul bărbaților, acestea câștigând în medie cu 15,5 % mai puțin decât bărbații. Rata șomajului în rândul bărbaților este mai mare decât în rândul femeilor.

Chiar și așa, proporția bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor în funcții de conducere. În anul 2022, din totalul conducătorilor de toate nivelurile, 55,4% au fost bărbaţi, iar 44,6% femei. La începutul anului 2022, participarea femeilor la luarea deciziilor în Parlamentul era de puțin peste 40 la sută. În același timp, în organele de drept, aproximativ 25% din angajați sunt femei, iar în rândul judecătorilor – peste 50%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE