13.6 C
Chișinău

Sondaj: Aproximativ 25% dintre moldoveni primesc bani de la rudele care se află în străinătate. Cifrele prezentate de expertul Veaceslac Ioniță | VIDEO

Aproximativ 25% dintre moldovenii participanții la un sondaj realizat de CBS AXA, la comanda IDIS Viitorul, primesc bani de la rudele care se află în străinătate. Cifrele au fost prezentate de expertul în economie Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, datele mai relevă că, în cazul celor mai mulți dintre participanți, rudele se află în afara țării pentru a munci și doar puțin peste cinci procente au spus că apropriații lor au mers în străinătate să studieze.

Potrivit datelor sondajului, la care a făcut referire Ioniță, 32,9% dintre respondenți spun că nu au rude de gradul I care să se afle în străinătate. Alte 35,2% au declarat că rudele lor au plecat peste hotare definitiv, 39,9% pentru a lucra și 5,6% pentru a studia.

Totodată, potrivit lui Ioniță, 24,7% dintre respondenți primesc bani de la rudele din străinătate, ceea ce este puțin mai mult decât arăta un sondaj similar din 2021.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS „Viitorul”: „Acum avem aproape 25%, o mică creștere ușoară, întradevăr a crescut numărul celor care au primit bani. Cum primesc banii de peste hotare? 84 la sută spun că primesc prin transfer bancar, 8,8 prin colete, 8 procente prin rude. 3,7 la sută spun că au carduri străine emise în străinătate, acest lucru ne interesează pentru a vedea câte tranzacții s-au făcut cu cardurile și un procent, prin alte metode”.

Potrivit economistului, a scăzut și dinamica utilizării cardurilor bancare pentru tranzacțiile din străinătate.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS „Viitorul”: „Unica ce-a scăzut este cardurile bancare, care data trecută au fost 5,9, acum e 3,5, dar cifra nu este mare, plus-minus tot acolo”.

Sondajul a fost realizat în perioada 7-12 februarie de către compania de sondaje CBS AXA la comanda IDIS Viitorul” în rândul a 1.104 respondenți. Marja de eroare este de +/-3%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE