21.6 C
Chișinău

Mascați de la „Scorpion”, cuvinte calde, flori și valuri de aplauze: Bașcanul Evghenia Guțul a revenit astăzi din Federația Rusă. Ce a declarat la aterizare | VIDEO

Mai mulți mascați de la „Scorpion” au împânzit astăzi Aeroportul Internațional Chișinău, unde, s-au adunat susținători să o întâmpine pe bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, care a revenit din Rusia. La aterizare, bașcanul a felicitat femeile cu prilejul zilei de 8 martie și a declarat că a venit cu noutăți bune de la Kremlin.

Cu aplauze și flori, așa a fost întâmpinată Evghenia Guțul pe Aeroportul Chișinău.

„- Doamna Guțul, cu ce vești ați venit din Rusia?
– Cu noutăți foarte bune, dar eu mai întâi vreau să felicit toate femeile cu 8 martie. Le urez pace, fericire și sănătate”.

Ulterior, Guțul a vorbit despre vizita pe care a avut-o în Rusia. Ea a spus că nu a comis nimic ilegal şi că va susţine în următoarele zile un briefing.

EVGHENIA GUȚUL, bașcanul Găgăuziei: „Am avut mai multe întâlniri în orașul Soci. Eu vreau să vă spun că noi facem totul pentru ca relațiile noastre de prietenie cu Federația Rusă să continuie, noi simțim susținerea lor și ceea ce noi am discutat cu ei, despre proiectele noastre, noi neapărat le vom realiza. Noi pledăm pentru pace și pentru prietenie”.

La intrarea în Aeroport, au fost zăriți și câțiva activiști, care au organizat contraprotest.

Pe Aeroport au fost observați mai mulți mascați de la „Scorpion”. Purtătorul de cuvânt al IGPF ne-a spus că aceștia se află la Aeroport de aproape un an.

Iar șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru presă că poliția de la Aeroport nu are nici o tangenta cu sosirea Evgheniei Guţul, iar reținerea banșcanului nu este preconizată.

Între timp, intrările în Aeroport au fost blocate, iar cei care veneau să o întâmpine pe Guțul și pasagerii care urmau să zboare spre anumite destinații s-au văzut nevoiți să mergă pe jos.

Bașcanul autonomiei găgăuze a participat la Festivalul Mondial al Tineretului din orașul rusesc Soci. În cadrul evenimentului, ea a avut o serie de întâlniri bilaterale, la care au fost semnate acorduri de cooperare.

Pe Canalul său Telegram, ea a menționat că, a convenit cu guvernatorul regiunii Pskov cu privire la implementarea programelor pentru studenți, medici, antreprenori și personalități culturale, precum și cu privire la interacțiunea profesorilor care lucrează cu copiii cu nevoi speciale. Potrivit lui Guțul, va fi dezvoltată și cooperarea economică între Autonomia Găgăuză și regiunile rusești.

La Soci, bașcanul s-a întâlnit și cu președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, la forum au participat reprezentanţi ai Partidului Socialiștilor și ai Partidului Renaştere.

Potrivit organizatorilor, evenimentul a reunit aproximativ 20 de mii de tineri lideri care activează în domeniile educației, științei, cooperării internaționale, culturii, voluntariat și caritate, sport, afaceri, massmedia și altele.

Comentând vizita Evgheniei Guțul și a reprezentanților opoziției moldovenești în Rusia, purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă, a spus că, mesajele de dezbinare și plecăciuni regulate la kremlin nu servește intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Vodă a subliniat că misiunea Guvernului Republicii Moldova este de a asigura „pacea, stabilitatea și prosperitatea tuturor cetățenilor Republicii Moldova pe calea noastră de integrare europeană”. 

Șefa Procuraturii Anticorupție a fost întrebată dacă fotografia Evgheniei Guțul cu Vladimir Putin cade sub incidența legislației penale sau a legii privind separatismul. Veronica Dragalin a menționat că nu poate răspunde la întrebare „fără a analiza toate circumstanțele”, dar a adăugat că „dacă așa sesizare va ajunge la Procuratura Generală va fi examinată într-un mod obiectiv”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE