21.6 C
Chișinău

Marș feminist la Chișinău, cu genericul „Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”, de Ziua Internațională a Femeii. Ce au declarat manifestanții | VIDEO

Tot cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, în Chișinău a avut loc astăzi un marș feminist, cu genericul „Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”. Prin centrul capitalei au mărșăluit activiste și activiști, membri ai unor organizații non-guvernamentale și susținători ai drepturilor fetelor și femeilor. Manifestanții afirmă că și-au propus să atragă atenția societății la problemele inegalității de gen și respectarea drepturile femeilor. Evenimentului s-au alăturat funcționari publici și demnitari de stat. Printre ei a fost și vicepreședintele Parlamentului, Doina Gherman, dar și miniștrii Alexei Buzu și Dan Perciun.

Cu pancarte în mâini, pe care scria „zero discriminare, zero violență, zero sexism”, „femeile nu sunt obiecte sexuale”, participanții la marșul feminist au pornit din scuarul unui centru comercial și s-au deplasat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt spre Parcul Dendrariu.

Potrivit organizatorilor, subiectul scos în evidență este unul destul de grav și anume fenomenul violenței sexuale. Astfel, activiștii doresc să transmită că violența sub orice formă este inacceptabilă și să sublinieze cât de important este sprijinul comunitar pentru victime.

IULIA MACARENCO, organizator, organizația ”Femei pentru femei”: „De asta suntem aici, să celebrăm în primul rând. Să celebrăm tot efortul tuturor femeilor, datorită cărora astăzi suntem aici și putem să mergem la marș, să conducem mașina, să avem de lucru. Dar astăzi mai suntem pentru a preveni violența sexuală, pentru că tema marșului este violența sexuală și este o problemă stridentă în Republica Moldova, despre ceea ce noi vrem să vorbim și să se înceapă a vorbi mai mult despre asta, să se înceapă a lua atitudine, toate instituțiile publice care sunt responsabile pentru asta, ca fetele și femeile să trăiască în siguranță”.

Participantele la marș au spus că au venit pentru a susține toate femeile în lupta cu violența de orice tip.

„Noi îi îndemnăm pe toți să respecte drepturile femeilor și să nu le discrimineze. Ne bucură că sunt prezente foarte multe femei, foarte mulți bărbați au venit să ne susțină și să spună ”NU, discriminării!”.

„Mai mult ne axăm pentru a opta împotriva violenței, împotriva oricărui tip de violență, cea sexuală, cea la muncă, cea acasă, în familie, cea pe care o simțim zilnic să o combatem”.

Prezent la marș a fost și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat că lupta autorităților cu violența încă nu dă rezultatele dorite.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Chiar dacă am realizat anumite lucruri în acest sens, avem prea multe femei care sunt afectate de violență, avem prea multe inegalități pe piața muncii, intervenția noastră în cazurile de violență este în continuare ineficientă. Avem prea puține creșe, prea puțini bărbați implicați în îngrijirea copilului și asta înseamnă că trebuie să depunem efort și mai mare pentru a asigura egalitatea de gen”.

În acest an, Marșul Feminist a ajuns la cea de-a zece-a ediție. Cu ocazia desfășurării acestuia, Primăria a anunțat despre sistarea traficului în perimetrul bd. Ștefan cel Mare, de la str. Ismail – str. Ion Creangă, intrarea în Parcul Dendrariu.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE