10.5 C
Chișinău

FMI a revizuit în scădere prognoza de creștere a PIB-ului Republicii Moldova. Expert economic: Vom continua să trăim săraci și fără perspective | VIDEO

Fondul Monetar Internațional anunță că a revizuit în scădere prognoza sa de creștere a Produsului Intern Brut al Republicii Moldova pentru anul 2024, de la 4,3% la 3,9%. Conform informațiilor furnizate de FMI, prognoza pentru creșterea PIB-ului la sfârșitul anului 2023 a fost menținută la nivelul de 2%. La modul practic, asta înseamnă că vom continua mai departe să trăim așa cum trăim – săraci și fără prea multe perspective, a comentat pentru Canal 5 expertul economic Viorel Gîrbu.

Fondul Monetar internațional prezintă revizuiri în scădere a prognozelor economice pentru țara noastră pentru anul curent și anume o scădere a PIB-ului cu patru puncte procentuale. Mai bine zis, acest lucru înseamnă că vom continua să trăim sărac, spune expertul economic Viorel Gîrbu.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „La modul practic asta înseamnă că vom continua mai departe să trăim așa cum trăim – săraci și fără perspective prea multe. Această revizuire nu e nimic special. Pronosticurile sunt făcute din acest motiv, ca să fie revizuite. Evoluțiile în țară, în RM sunt foarte proaste. Economia merge prost, indicatorii nu sunt buni, contextul național nu este bun și atunci este firesc să existe aceste pronosticuri negative”.

Experții FMI estimează că în 2025 economia Moldovei ar putea înregistra o creștere de 4,8%, iar în următorii trei ani, din 2026-2028, se așteaptă o creștere anuală de 5%. Prognoza FMI pentru inflația din Moldova indică o valoare medie de 5% atât în 2024, cât și în următorii patru ani.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Chiar dacă este creștere economică, va fi una modestă și una raportată la o scădere economică de anul trecut. Deci, per total, situația economică nu e bună deloc în Republica Moldova. Dacă va fi inflația 5%, va fi bine, dar mă tem că vom cădea în cea de dimensiuni inflaționste. Inflația va fi și mai mică de 5 %, pentru că avem o stagnare economică și nu mai are populația nici bani, nici resurse suficiente ca să cheltuiască mai mult”.

De menționat că încă nu există date oficiale privind dinamica PIB-ului Moldovei în 2023, acestea urmând a fi publicate de Biroul Național de Statistică la 15 martie. Am încercat să luăm poziția Ministerului Economiei asupra prognozelor FMI, dar responsabili de acolo nu ne-au răspuns la apeluri și mesaje.

În ianuarie-septembrie 2023, PIB-ul Moldovei a fost de 214,4 miliarde de lei, în scădere cu 0,4% față de aceeași perioadă a anului 2022. În cifre nominale, Fondul Monetar Internațional estimează că PIB-ul țării noastre va ajunge la 342 miliarde lei în 2024, urmând o creștere în anii următori până la 513,9 miliarde lei în 2028.

Menționăm că în ce privește inflația, în februarie curent, guvernatorul BNM, Anca Dragu, a declarat că prețurile în Moldova continuă să crească, dar într-un ritm mai lent.

Ea a făcut această afirmație răspunzând la întrebările jurnaliștilor după prezentarea primului sondaj al inflației din acest an.

Dragu a amintit că inflația anuală, pentru ultimele 12 luni, în ianuarie 2024 a fost de circa 4,6%, iar pentru întregul an aceasta se va situa în limitele a 5%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE